2023. 12. 2. szombat

Melinda, Vivien
1 EUR 380 HUF
1 GBP 441 HUF

Modern technológiával a kórokozók ellen

Egészségünk szempontjából az általunk belélegzett levegő összetétele kulcsfontosságú. Nem is gondolnánk, mennyi – szabad szemmel láthatatlan – mikroszkopikus létforma van jelen a légtérben. Ezek a parányi részecskék akár komoly egészségügyi tüneteket is okozhatnak. Ezért fontos, hogy ügyeljünk a levegő tisztítására, kiváltképp olyan helyeken, mint például a kórházak.

Levegőben terjedő kórokozók

A tavalyi év a világjárvány jegyében telt. Ez még inkább felhívta a figyelmünket arra, hogy számos vírussal, baktériummal élünk együtt. Ezek a kórokozók a levegőben terjednek, és rendkívül változatos fizikai tünetekkel járhatnak megbetegedés esetén. Hányás, hasmenés, légúti tünetek, láz, csak hogy néhányat említsünk.

Természetesen minél több ember fordul meg egy zárt helyiségben, annál nagyobb a fertőzés veszélye. Nem véletlen tehát, hogy a vírusok kiválóan terjednek például az iskolákban, az óvodákban vagy a szociális intézményekben.

Fokozottan veszélyeztetett területek az egészségügyi intézmények. Az orvosi rendelők, ahol akár órákat is várnak a még kezeletlen betegek, olvasztótégelyei a kórokozóknak. A kórházakban a specifikus kórházi fertőzések évente sok ezer áldozatot követelnek. Ez megelőzhető lenne egy megfelelő fertőtlenítési technológiával.

Az életünket megkeserítő allergének

A pollenallergia lassan népbetegséggé válik hazánkban. A nyitott ablakokon, ajtókon keresztül a beltéri levegőben is szállhatnak az allergének. Sőt, egy ajándékba kapott virágcsokor is okozhat allergiás tüneteket. A szemviszketés, köhögés, orrfolyás és bőrpanaszok sok esetben a különböző pollenek számlájára írhatóak.

A házi por szemcséin megtapadó poratkák is rendkívül irritálóak a szervezet számára. Pontosabban a száraz ürülékük. Akár egy hétköznapi takarítás során is annyi port juttathatunk a levegőbe, hogy az allergiások kisebb-nagyobb tüneteket észlelhetnek.

A penész belélegzésének veszélyei

A nedves falakon megtelepedett fekete penészfoltok komoly veszélyt rejtenek magukban. Ugyanis ahol ezek a gombatelepek megjelennek, ott szüntelenül ontják magukból a spóráikat. Ezen apró szemcsék terjedési útvonala ugyancsak a levegő, vagyis a spórákat is belélegezzük. A fekete penészgomba spórái pedig szem- és bőrviszketést, légúti tüneteket okozhatnak.

Emellett megzavarhatják az alvási ritmusunkat, és negatívan befolyásolják a hangulatunkat. Az idegrendszerünkre is hatással lehetnek, komoly tüneteket, például végtagzsibbadást is előidézhetnek. Aki legyengült immunrendszerrel nagyon hosszú időn keresztül él penészes környezetben, arra nézve akár végzetes is lehet a spórák belélegzése.

Megoldás a plazmatechnológia

Egy Írországban kifejlesztett, hidegpalzmán alapuló technológia hatékonyan tisztítja meg a levegőt. Gyors és biztonságos az emberi testre és a berendezési tárgyakra nézve is. A NanoStrike plazmán áthaladó levegőt energizálja, így a káros összetevők elpusztulnak./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek