2021. 09. 28. kedd

Vencel
1 EUR 358 HUF
1 GBP 419 HUF

Milyen bort ihatunk a fogyókúra alatt?

Bármilyen hihetetlen, egy-egy pohár bor akár a súlyvesztésben is a segítségünkre lehet

Nagy mértékben méreg, kis mértékben orvosság – jelenthetjük ki a borral kapcsolatban, hiszen néhány korty kifejezetten jó hatással lehet az egészségünkre. Most az is kiderült, bizonyos borok a diétánkba is könnyen beilleszthetők.

Már az ókori Rómában is itták, végigkísérte a magyar történelmet, és ritkán indulunk vendégségbe anélkül, hogy ne vennénk egy üveggel – sokunk előtt mégis a mai napig ismeretlenek a borfogyasztás jótékony hatásai.

Tény, hogy az alkohol nagy mennyiségben sejtméreg, a korlátlan és mindennapos italozás természetesen senkinek sem ajánlható. A kulcs ehelyett a mértékletesség: egy kevés bor elkortyolgatása sok szempontból előnyös a szervezetünk számára.

“A legjobb hatást az egészségünkre a vörösbor gyakorolja. Nem csak a vérképződésben segít, a benne található antioxidánsok védik az érfalat” – mondja Bajor László borász.

Szavait egy nemrégiben megjelent tanulmány is igazolja, ami kimutatta: a vörösborban lévő polifenolok hozzájárulnak a belekben élő mikrobion, azaz a baktériumflóra sokszínűségéhez. Ezek az antioxidánsok táplálékkal látják el az emésztésünkben fontos szerepet játszó baktériumokat.

Az alakunknak is jót tesz

A polifenolok további jó tulajdonságokkal is bírnak, így például gyulladás- és vércukorszint-csökkentő hatásunk is közismert. Ám egyikük, a vörös szőlő héjában megtalálható rezveratrol akár az alakunkat is szépítheti, árulja el Bajor: 

“A rezveratrolnak nem csak koleszterincsökkentő hatása van, hanem az éretlen zsírsejtek érését is meggátolja, a felesleges zsírszövetet pedig képes barna zsírrá alakítani, aminek a feladata a hőtermelés és a kalóriaégetés. Ilyen módon a fogyókúrához is eredményesen hozzájárulhat.”

Mielőtt azonban mindannyian az üveg után nyúlnánk, fontos azt is tisztázni, hogy nem minden borfajta bír előnyökkel a diétában.

“A legjobbak erre a célra a száraz, vagy legfeljebb félédes borok, mivel kevesebb cukrot tartalmaznak, így kisebb az extra kalóriabevitel” – teszi hozzá a borász. 

Emiatt fontos szempont az is, hogy 12,5-13 alkoholfok alatti bort válasszunk. És hogy hol húzzuk meg a határt? 

“Nők és férfiak esetében is ajánlható, hogy a napi borfogyasztásunk semmiképpen ne lépje túl a 2 decit! Ez a mennyiség elegendő, hogy a pozitív egészségügyi hatások érvényesüljenek. Fontos azért természetesen az is, hogy sok borral önmagában nem fogunk lefogyni, elengedhetetlen a megfelelő mozgás és étkezés is” – zárja Bajor.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum