2021. 09. 16. csütörtök

Edit
1 EUR 349 HUF
1 GBP 408 HUF

Merj cselekedni!

Október 16: az Újraélesztés napja
Tudtad? Minél többen állnak körül egy baleseti sérültet, annál kisebb az esély arra, hogy valaki a segítségére siet.
Életbevágóan fontos, hogy mindannyian többet tudjunk az újraélesztés technikájáról, és merjük is használni ezt a tudást.
Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány napirenden tartja a laikus újraélesztés ügyét, és minden évben, október 16-án külön is felhívja rá a figyelmet.
Ebben ez évben egy hétköznapi hős bemutatásával.
Aki a rövid videóban megszólal, egy átlagos napon hazafelé tartott az autópályán, amikor egy közlekedési baleset tanúja lett.
S végül ő lett az, aki a baleset áldozatát újraélesztette. Életet mentett.
A videóban így fogalmaz: „Ránéztem, és azt mondtam magamnak: én ez nem tudom megtenni. Aztán a következő pillanatban nekiálltam…”
Október 16-a szerte a világon az újraélesztés nemzetközi napja.
Magyarországon a hirtelen szívhalál több mint 25 ezer áldozatot követel évente. Az esetek döntő részében meg lehetne menteni a sérültet, ha a laikusok tudnának és mernének cselekedni, és megkezdenék az újraélesztést.
Az Európai Újraélesztési Társaság javaslatára létrejött világnap az újraélesztés módszereire, és az azonnali segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet.
Tudtad?
A statisztikák szerint négyből három szívleállás otthon következik be.
Tehát, ha valaha újra kell élesztenünk valakit, az nagy valószínűséggel a szeretteink közül kerül ki.
Ha nem ismerjük az újraélesztés legegyszerűbb módját, akkor drasztikusan csökken a túlélés esélye. A mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 centiméter mélyre történő ütemes benyomásával – akár szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is – életben lehet tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők.
Tanuld meg az újraélesztést!
Merj cselekedni!

Országos Mentőszolgálat Alapítvány
www.mentoalapitvany.hu

Riportfilmünk linkje:
https://www.youtube.com/watch?v=GdoS6INYHl0&t=17s

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lassan teljesen elmúlik a nyár. Az utolsó olyan reggelekre ébredünk, amikor már jóllehet, picit csíp a hideg, de a langyos napsugarak már a délelőtt f…

További cikkek

Gömörszőlősi Őszelő kulturális nap az ország mesés csücskében, a Szíves Fogadó közösségi ház átadásával és a Gömöri Termékbolt megnyitásával.  …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum