2022. 05. 26. csütörtök

Evelin, Fülöp
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Melyik az a pont, mikor kismamaként pszichológushoz kell fordulni?

Melyik az a pont, mikor kismamaként pszichológushoz kell fordulni?

Szerencsére elmondható, hogy a terhességek minimum 80%-a problémáktól mentesen zajlik, de mit lehet tenni, ha valaki beleesik abba a 20%-ba? Terhesség közben felléphet komplikáció, amit a kismama nem biztos, hogy egyedül fel tud dolgozni, ekkor lehet pszichológus segítségét kérni.

Milyen megpróbáltatások várnak egy kismamára az első 9 hónapban?

A terhesség nem minden embernél jelent felhőtlen és mindent legyőző boldogságot. Vannak olyan kismamák, akik szorongással, stresszel küzdenek a 9 hónap során. Akadnak olyan gyermeket váró anyukák, akik nem várták a terhességet (pl.: szexuális erőszak áldozatai), esetleg túl nagy teherként élik meg, mert tudják, hogy anyagilag mivel jár egy kisgyermek. Akkor, ha a kismama abortuszon esik át, a szülők meggyászolják meg nem született gyermeküket, ami átmeneti, de súlyos egyensúlyvesztéssel járhat. Az önkéntes vagy a kényszerű terhességmegszakítás, esetleg a mesterséges megtermékenyítés, de még a koraszülés traumája is mind olyan helyzet, ahol szükség lehet pszichológus szakértelmére. A gyászt, a nagyobb fokú szorongást fel kell dolgozni, amihez legtöbbször szakember segítségét kell kérni.

Bizonytalanság a terhesség alatt

Ahhoz, hogy valaki testileg és lelkileg is anyává érjen, sok tényezőnek kell teljesülnie. Ha ezek nem adottak, akkor válságba kerülhet a kismama lelki, tán testi egyensúlya is. Mi okozhatja ezt? Például egy olyan rossz emlék, amely a saját gyerekkorához kapcsolódik. Ekkor felidéződnek olyan elfeledett emlékképek, mely a várandós nőben félelmet, vagy szomorúságot váltanak ki. Az eltemetett emlékek lehetnek az okai annak, hogy a terhességgel felszínre törnek az ellentmondásos érzések, a gyerekkori, megoldatlan konfliktusok. Ebben az állapotban a terhes asszony könnyebben emlékezik, és érzelmileg újra átélheti a szüleivel, különösen anyjával való gyermekkori kapcsolatát.

Más anyukákat az visel meg, hogy nem bírják elfogadni és feldolgozni a testükben lezajló külső és belső változásokat, ami szorongást idézhet elő.

És természetesen vannak olyan leendő édesanyák, akik folyamatosan kételkednek saját alkalmasságukban, hogy teljesíteni tudják-e kötelességeiket a terhesség előrehaladtával.

A nehézségekre manapság fel lehet készülni, különféle könyv, cikk, filmanyag állhat rendelkezésre. Akiknek ez nem jelent megnyugvást, azok felkereshetnek különféle tematikus, a szüléssel vagy az utána következő időszakkal foglalkozó csoportokat is, ahol behatóbban tanulmányozzák, magyarázzák a terhesség szakaszait, a szülésre felkészítenek, vagy épp a csecsemőápolással kapcsolatos témakört tanulmányozzák.

Szülés utáni nehézségek

A szülést követő időszakban, a hormonális változások hatására kialakulhatnak különféle problémás állapotok, melyek megoldásában szakemberek segítségét kérheti a kismama. Ilyen például a babához való alkalmazkodási nehézsége vagy a szülés utáni depresszió./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum