2021. 10. 26. kedd

Dömötör
1 EUR 366 HUF
1 GBP 434 HUF

Fejős Éva: A tizenharmadik villamos

A Mályvavirágok újabb érdekes kampánya

A tizenharmadik villamos Fejős Éva legújabb novellája, amelyet a Mályvavirág Alapítvány felkérésére vetett papírra. Vajon mi köze éppen a tizenharmadik villamosnak a BRCA-hoz és a petefészekrákhoz? A történetben a huszonéves Heni egy estéjét izgulhatjuk végig az írónőtől megszokott könnyed, lebilincselő stílusban.

A novella 2018. október 10-én debütál az Allee Libriben, majd országszerte ajándékként kapják a női vásárlók a pénztáraknál.

 

Eddig is tudtam, hogy a regényeimmel, novelláimmal nehéz élethelyzetekben is találkoznak és kapaszkodót kapnak tőlük az olvasók, de most nagyon felemelő, hogy a saját eszközeimmel, a saját módomon tudom egy fontos ügyre felhívni a figyelmet.” – emelte ki Fejős Éva írónő.

Keveset hallunk a petefészekrákról, pedig fontos, hogy tudjunk róla, hiszen a tünetei jellegtelenek, így több esetben késői a felfedezése. Fejős Évával jó pár éve találkoztam, nagyon szeretem azt a stílust, amivel a regényeit írja. Nehéz téma, könnyed “burokban”, ez volt a célunk, és mikor elolvastam a Tizenharmadik villamost, tudtam, hogy a legjobb választás volt a figyelem felkeltésére, a nők elérésére. Külön megtisztelő, hogy Bartus Betti Mályvavirágunk rajzolhatta a fedlapot és a tartalmat!” – mondta Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A petefészekrákról:

A világon évente közel negyedmillió nő betegszik meg petefészekrákban, Európában évente több mint 40 ezer nő veszti életet petefészekrák vagy annak szövődménye miatt, hazánkban évente mintegy 1200 esetet diagnosztizálnak. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel. Ez a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta, mely nagyjából 140 000 nő halálát okozza évente. A diagnózist nehezíti, hogy korai fázisában a petefészekrák tünetei összetéveszthetők az egyszerű bélproblémák tüneteivel, és jelenleg még nincs olyan érzékeny és hatékony diagnosztikai módszer, amellyel kezdeti stádiumban könnyen kimutatható lenne a betegség.

A korai diagnózist csak a rendszeres és tudatos nőgyógyászati vizsgálatok, a betegségről való tájékozódás segíti.

A daganatos statisztikák szerint petefészekrák esetén az ötéves túlélésre a betegek mindössze 45 százalékának van esélye, míg emlőráknál ugyanez a szám 89 százalékra tehető. Ezért ennél a betegségtípusnál különösen fontos a tünetek pontos ismerete és a témára történő minél szélesebb körű figyelemfelhívás.

A BRCA génről:

A megfigyelések szerint az összes petefészekrákos eset kb. 10%-a vezethető vissza örökletes okokra. Az öröklődő petefészekrák hátterében legtöbbször a BRCA 1 és 2 gének hibája áll. Az Amerikai Klinikai Genetikusok Társasága (ACMG), valamint a Nőgyógyászati Szakmai Kollégium javaslatot fogadott el arra vonatkozóan, ha egy nőnél petefészekrákot diagnosztizálnak, akkor a BRCA 1 és 2 gének vizsgálatát is szükséges elvégezni. Fontos a mutációhordozók azonosítása különösen akkor, ha a családban előfordult már fiatalon, 45 éves kor előtt jelentkező emlő- vagy petefészek daganat.

Ezidáig megközelítőleg 2000-féle különböző BRCA mutációt írtak le. Ezeknek nagy része ún. patogén eltérés, azaz klinikailag bizonyítottan ok-okozati összefüggésben áll a betegséggel. Emellett előfordulhatnak olyan génvariációk is, melyek ugyan megváltoztatják a kódolt fehérje szerkezetét vagy működését, azonban relevanciájuk a betegség kialakulásában még nem egyértelmű. Ezért minden molekuláris vizsgálatot követően a kapott eredményeket egyénre és esetre szabottan kell értelmezni a tanácsadást végző szakember közreműködésével.

A Mályvavirág Alapítványról:

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában azzal a céllal alakult, hogy egyszer elmondhassuk, Magyarországon egyetlen nőt sem veszítünk el méhnyakrák miatt. A Szervezet összekötő kapcsot jelent az orvosok, a védőnők, a média, a gyógyulók, az egészséges női lakosság és a hatóság között. Az Alapítvány tagjai azon dolgoznak, hogy minél több ember jusson naprakész szakmai információhoz a méhnyakrák súlyosságáról és a megelőzés fontosságáról, és ösztökélni tudja őket a szűréseken való részvételre, illetve a védőoltások alapos átgondolására.  Az Alapítvány támogatja a méhnyakrákos nők gyógyulását és a megelőzés tudatosításán dolgozik, 2015 óta pedig a petefészekrák elleni küzdelemre is nagy hangsúlyt fektet. Rehabilitációs programja segítséget nyújt a méhnyakrák műtéten átesett nőknek, hogy életminőségük javulhasson. Klubtalálkozói lehetőséget biztosítanak a betegségből gyógyulóknak, hogy erőt meríthessenek egymás pozitív tapasztalataiból.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

MISS EUROPEAN UNION néven nagy sikerű nemzetközi szépségversenyt rendeztek 2004-ben Magyarországon abból az alkalomból, hogy hazánk az Európai Unió ta…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum