2022. 11. 29. kedd

Taksony
1 EUR 409 HUF
1 GBP 472 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem és a Pfizer a klinikai kutatási programok bővítéséről

Együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem és a Pfizer a klinikai kutatási programok bővítéséről

A világ legkiválóbb klinikai vizsgálatokat végző kutatóhelyei közé került a Semmelweis Egyetem. A Pfizer nemzetközi, INSPIRE klinikai vizsgálóhely minősítésnek köszönhetően még több innovatív vizsgálati programba csatlakozhat be az egyetem, amelyek elősegíthetik a betegek gyógyulását, a hazai szakemberek és egészségügyi ellátás fejlődését.

Együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem és a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft., melynek célja a gyógyszeripari kutatás-fejlesztések elősegítése, ezáltal pedig a hazai betegek gyógyulásának támogatása. A klinikai kutatás terén kialakított együttműködés fokozza a Semmelweis Egyetem kutatási és fejlesztési kapacitását, és hozzájárul a klinikai gyógyszervizsgálatok számának növeléséhez.

A gyógyszerfejlesztés rendkívül hosszú útjának egyik legfontosabb eleme a humán klinikai vizsgálat. Napjainkban világszerte végeznek ilyen kutatásokat, azonban az erőforrások azokra az országokra összpontosulnak leginkább, ahol a klinikai kutatások rendszere előrehaladott és megfelelő minőségű. Döntő tényező a megbízható, kiváló minőségű kutatási helyszínek száma is, ahol a szükséges szakértelem is rendelkezésre áll.
Az együttműködés aláírói: dr. Merkely Béla rektor, dr. Pavlik Lívia kancellár és dr. Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

„Áttörések, melyek megváltoztatják a betegek életét. A Pfizer kutatóit és gyógyszerfejlesztőit ez a cél vezérli: olyan készítmények kifejlesztése, amelyek jelentősen javítják az emberek életminőségét.” – mondta el az eseményen dr. Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: „Büszkék vagyunk a Semmelweis Egyetemmel kötött megállapodásra, és azon dolgozunk, hogy az egyetem és Magyarország továbbra is megőrizze előkelő helyét a klinikai vizsgálatok nemzetközi porondján. Azon országok között, ahol a Pfizer működik, hazánk folyamatosan az első 10 ország között szerepel az elindított klinikai kutatások számát tekintve, 2014 és 2018 között, a Pfizer 16.4 milliárd forintot költött Magyarországon klinikai kutatásokra, 2019-ben 1 milliárd 239 millió forint értékben vettük igénybe hazai szakemberek és intézmények kutatási szolgáltatásait, új terápiás eljárások és gyógyszerek kifejlesztését célzó kutatásainkban.”

„A Pfizer INSPIRE programjának (Investigator Networks, Site Partnerships and Infrastructure for Research Excellence) célja hosszú távú együttműködések kialakítása a magas színvonalú munkát végző klinikai vizsgálati helyekkel.” – hangsúlyozta Bató Zoltán, a Pfizer klinikai vizsgálatokért felelős szakembere. Kiemelte, hogy a vállalat különféle betegségcsoportokban csak az elmúlt 5 évben már több mint 20 klinikai vizsgálatot folytatott le a Semmelweis Egyetem bevonásával, a megállapodással pedig tovább erősödik az együttműködés.

Az, hogy egyetemünk a világ legkiválóbb klinikai vizsgálatokat végző kutatóhelyei közé került, szakmai felkészültségünk, nemzetközi elismertségünk bizonyítéka – emelte ki dr. Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta: a klinikai vizsgálatoknak – mint minden kutatásnak – a végső célja, hogy minél több beteg számára tudjanak az orvosok hatékony terápiát biztosítani. Az egyetemen 2020-ban 134 új klinikai vizsgálat indult, a most megkötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően jelentősen emelkedhet ez a szám a következő években. Ez hozzájárul az intézmény kutatási teljesítményének növekedéséhez is, ezáltal újabb lendületes lépés afelé, hogy a Semmelweis Egyetem a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye, Európa 5 legjobb gyógyító egyeteme közé kerüljön.  

Mivel a rangsorokban elért eredményekben meghatározó szerepe van a kutatás-fejlesztés és innováció területének, a Semmelweis Egyetem stratégiai célkitűzése az egyetemen folyó tudományos tevékenység minőségének, hatékonyságának, volumenének és bevételt termelő képességének a növelése – emelte ki dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, Hozzátette: ennek érdekében új rendszert alakít ki az egyetem a KFI terület támogatására, amely keretében a klinikai vizsgálatokhoz kapcsolódó tevékenységeket is összehangolják. Az innovációs teljesítmény növelésében emellett kulcsszerepet játszanak az ipar és az egyetemi, tudományos szféra közötti együttműködések is, amire jó példa a mostani megállapodás – emelte ki a rektorhelyettes.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tömény árverés a NAV-nál
Az igazán bátrak a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) vesznek alkoholt, például Merész barackot, Bükki vegyesgyümölcsöt, Avasi Keserűt, esetleg Hat k…