2021. 10. 22. péntek

Előd
1 EUR 363 HUF
1 GBP 431 HUF

Együtt az egészségesebb életért

A MISKOLCI SEMMELWEIS KÓRHÁZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI IRODÁJÁT(EFI) 2013 AUGUSZTUSÁBAN HOZTÁK LÉTRE, EGY TÖBB MINT 124 MILLIÓ FORINTOS TÁMOGATÁSNAK KÖSZÖNHETŐEN. A PROJEKT – A 24 HÓNAPOS IDŐTARTAM LETELTÉVEL -2015 JÚLIUSÁBAN ZÁRUL, AZONBAN A SZOLGÁLTATÁS TOVÁBBRA IS FENNMARAD.

A projekt átfogó célja a szív- érrendszeri, cukor-, daganatos, emésztőszervi és légzőszervi megbetegedések csökkentése, a korai és elkerülhető halálozást befolyásoló életmód javítása és az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátításának hatékony támogatása.
Az EFI összefogja és koordinálja a helyi prevenciós és egészségfejlesztési feladatokat, továbbá olyan szakmai egységet működtet, amely konkrét szűrési, prevenciós és egészségfejlesztési lehetőséget biztosít a lakosság számára, – mondta a mai projektzáró rendezvényen dr. Rimaszékiné Mazurka Dóra projektvezető.

Ismertette a miskolci iroda számait is:

Kitelepült szűrőnapok, egészségnapok, klubfoglalkozások, tanácsadás, a helyi civil szervezetek együttműködésének koordinálása mind-mind az EFI szakmai tevékenységének fontos részét képezi.
-Programba bevont személyek száma összesen: 10 960 fő

– Ebből egészségügyi dolgozók száma: 987 fő
 – Életmódváltó programba bevontak száma: 2 681 fő
–  Ebből pozitív eredményt mutat: 1 064 fő
 – Több mint 400 db klubfoglalkozás lebonyolítása
–  Több mint 400 fő részére táplálkozási tanácsadás nyújtása
– Több mint 1000 fő részére rendszeres mozgásprogram biztosítása
– 48 db kitelepült szűrőnap lebonyolítása
– 3 db városi egészségnap szervezése

A számok magukért beszélnek, és az EMMI ígérete szerint  a következő három évben is folytathatják a munkát. Az elmúlt időszakban 59 iroda működött az országban, de kevésnek lettek ilyen jó számai.

Dr.Tiba Sándor igazgató főorvos arról szólt, hogy meg kell tanítani a lakosságot egészségesen élni. Sajnálattal jegyezte meg, hogy a romák képviselői nem vettek részt a kerekasztal – beszélgetéseken. A programban sokat köszönhetnek a háziorvosoknak is, mert Ők is sok beteget küldtek az ingyenes szűrővizsgálatokra. A program valódi egészségnyeresége viszont az lenne, ha a betegek nem csupán egy kipipálandó feladatnak tekintenék, hogy részt vettek egy szűrésen, hanem a feltárt problémával, azonnal szakorvoshoz fordulnának.

Van még tehát mit tenniük!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A Vasgyári Rendőrőrs területén szolgálatot teljesítő egyik körzeti megbízott fogta el azt a huszonnyolc rendbeli betöréssel gyanúsítható férfit, akit …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum