2023. 12. 1. péntek

Elza
1 EUR 380 HUF
1 GBP 441 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Belefér a paleolit táplálkozásba a gyümölcslé és a gyümölcskonzerv?

Belefér a paleolit táplálkozásba a gyümölcslé és a gyümölcskonzerv?

Manapság, ha végignézünk az élelmiszerboltok polcain, akkor tényleg mindent találunk, mi szem-száj ingere. De vajon találhatunk-e olyan termékeket is, melyek egészségesek és beleillenek a paleolit táplálkozásba? Egyáltalán mitől paleolit egy gyümölcslé vagy egy gyümölcskonzerv?

Ennek járunk utána ebben a cikkben, hogy te is könnyen tudj választani ezen termékek közül, ha egészségesen, a paleolit táplálkozást követve szeretnéd élni az életed.

Hogy is volt ez a kőkorban?

Ha szeretnénk megérteni a paleolit táplálkozás alapjait, akkor vissza kell mennünk egészen a kőkorba, ez ugyanis a paleolit táplálkozás alapja. Akkor még nem számítottak alapélelmiszernek a különböző gabonafélék, a tejtermékek, és nem tudták, mik azok a feldolgozott élelmiszerek. Gyakorlatilag azt ették, amit találtak, vagy amit levadásztak. Így nem is volt gondjuk azzal, hogy nem tudták volna megemészteni a magas glutén- és szénhidráttartalmú gabonákat vagy a tejtermékeket. Persze sokat segített az egészséges táplálkozáson az is, hogy semmi hozzáadott adalékanyagot nem fogyasztottak.

Ezzel szemben ma

Ma viszont már teljesen más a helyzet. Ma már olyan szinten feldolgozottak az élelmiszerek, és annyi adalékanyaggal vannak nyakonöntve, ami korábban elképzelhetetlen volt. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy sok olyan élelmiszerünket is sikerült káros formába önteni, ami egyébként alapból egészséges.

Paleolit gyümölcslé és paleolit gyümölcskonzerv

Ha folytatjuk az előző bekezdés gondolatmenetét, akkor eljutunk a gyümölcsökig. Alapból a gyümölcsök egészségesek, erre már a kőkorban is rájöttek az emberek. Akkoriban ugyanakkor nem öntöttek nyakon mindent cukorral, hogy kielégítsék édesszájú sóvárgásukat. Hogy miért? Egyrészt mert nem készítettek cukrot, másrészt azért, mert nem is váltak még mesterségesen édesszájúvá.

Igen, azt, hogy ennyire édesszájúak az emberek, azt magunknak köszönhetjük. Míg korábban a gyümölcsöket önmagukba ettük, ma sokan inkább belesütik egy agyoncukrozott, tejszínnel megküldött tortába. Ez pedig minden, csak nem egészséges.

És így jutunk el a gyömölcsléig és a gyümölcskonzervig. Mi a közös bennük? Az, hogy ezeket is ma már általában hozzáadott cukorral árulják, ami közel sem egészséges. Ha mégis szeretnél ilyeneket fogyasztani, akkor egyet tehetsz: vegyél paleolit gyümölcslevet, paleolit gyümölcskonzervet. A PaleoCentrumban egy helyen megtalálhatod a hozzáadott cukrokat (és egyéb káros anyagokat) nem tartalmazó gyümölcsleveket, gyümölcspüréket és konzerveket. Ezek a cukormentes termékek kiválóan illeszkednek a paleolit táplálkozásba.

Ne görcsölj rá

A legjobb, amit tehetsz, hogy nem görcsölsz rá, hogy mit ehetsz. Ma már nagyon sok segítséget kapsz ehhez. Pl. a PaleoCentrumban is kategorizálva megtalálsz mindent. Ha bizonytalan lennél, akkor csak gondolj erre: a kőkorban volt már ilyen?

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek