2022. 08. 9. kedd

Emőd
1 EUR 394 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Az vagy amit megteszel! Személyiségfejlesztő élmények

Az vagy amit megteszel! Személyiségfejlesztő élmények

Megélt élményeink indentitásunk részévé válnak, tulajdonképpen élményeink összessége vagyunk1. A tudatosan megválasztott élmények fejleszthetik a személyiségünket: javuló énkép, növekvő önbizalom, táguló határok, félelem leküzdése, csak néhány a kedvező hatások közül.
Egy meghatározó élmény akár gyökeres változásokat is hozhat, azonban ez mindenkinél mást és mást jelent. Megtalálni a változást hozó élményt a siker kulcsa.

Az élményeknek számos pozitív hatása ismert. Legnyilvánvalóbb az azonnali boldogságérzés, amit az adrenalin- és endorfinlöket ad. Ehhez társulhat az új készségek elsajátítása felett érzett öröm, a félelem leküzdésének katarzisa, a kontroll érzete, vagy egyszerűen a kirobbanó életkedv és szabadságérzés.

Minél nagyobb az élmény, annál tovább tarthat a hatás. De ne becsüljük le a mindennapi apró élményeket, mert nélkülözhetetlenek. Sokszor ezek messzebbre juttatnak bennünket az egymást követő kisebb, egymásra épülő – akár észrevehetetlen – változások által, mint egy óriásinak megélt kihívás.

Ide nekem az oroszlánt! Önbizalom növelő élmények

„Az élmények talán legfontosabb lehetséges hatása, hogy az énkép pozitív változását, az önbizalom erősödését segíti. Ehhez azonban legtöbbször ki kell lépni a komfortzónából és valamilyen számunkra nagy dolgot csinálni. De nem mindegy mekkorát” – mondta Sashalmi Attila élménykutató, a Meglepkék.hu vezetője.

Ez lehet valamilyen extrém sport vagy utazás de akár egy a hétköznapokban elérhetetlen művészeti élmény megélése is. A lényeg, hogy utána öntsön el az „igen, megcsináltam” jóleső érzése.

Sokan esnek abba a hibába, hogy túl messzire mennek, mert nem mérik fel megfelelően, hogy meddig képesek elmenni az újdonságkeresésben. Fokozatosan haladjunk, lépésről lépésre tágítsuk a határainkat. Így biztosan mindig meglesz a boldog „erre is képes voltam” érzésünk, és legközelebb bátrabbak lehetünk.

Aki fél a magasságtól, annak nem biztos, hogy az ejtőernyős tandemugrással kell kell kezdenie. Sőt! Egy bivalyerős sportautó vezetésekor a földön megtapasztalt kontrollérzés segíthet tágítani a határokat és később ezáltal készen állni arra, hogy szembe nézzünk akár a magassággal is.

Élményben oldódó stressz

Az élmények – különösen ha fizikai aktivitással jár – segíthetnek a munkahelyi stressz oldásában, valamint javíthatják a stressztűrő képességet is. A sport stresszoldó hatása közismert, de önmagában nem mindig elég.

Az aktív pihenés részeként szükség van olyan dolgokra is, ami rendszeresen kikapcsol és feltölt. Emellett fontos időnként csinálni valamit ami a szokásosnál jobban emeli meg az adrenalinszintet és kizökkent a hétköznapokból. Ehhez szükség van az „extrém” élményekre, de hogy kinek mi az „extrém”, az személyiség függő.

Személyiségbe kódolt élmények

Az élménykeresés2 egy olyan személyiségvonás, ami meghatározza, hogy mekkora kockázatot vállalunk szívesen, mennyire vonzódunk a szokatlan élményekhez, milyen hajlamunk van az élvezetekre és hogy tűrjük – vagy nem – az unalmat, a szürke hétköznapokat.

Akinél ez az érték magas rendszerint az izgalmakat keresi, míg akinél alacsonyabb, inkább a biztonságot. Az élménykeresők számára valamilyen extrém sport, vagy egy hegycsúcs meghódítása jelenthet életre szóló élményt, míg az élménykerülőknek például egy főzőtanfolyam elvégzése vagy megszervezni egy 100 fős esküvőt.

„Tapasztalataink szerint egy élmény akkor lesz pozitív hatással, ha nem frusztrálóan nagy, de elég nagy kihívás, hogy valami kockázata legyen3. Ilyenkor az eredmény tartósan pozitív, egyre magasabbra kerül a léc, és tágulnak a határok. Ha ennél kisebb, elmarad az élmény, ha nagyobb akkor pedig inkább kellemetlen” – mondta Sashalmi Attila.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek