2021. 10. 23. szombat

Gyöngyi
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

A szépségért valóban szenvedni kell?

Hogyan válasszunk kényelmes cipőt

Nőként igyekszünk minden nap csinosak lenni, szeretünk divatosan, stílusosan öltözködni. Ennek érdekében folyton-folyvást új holmikat vásárolunk, követve persze a legfrissebb divatot. Itt a nyár! Kell egy új szoknya, egy csinos felső, két lenge ruha, és persze jó sok nyári cipő vagy szandál, lehetőleg minden elképzelhető alkalomra. Ráadásul a boltokban már javában zajlanak a leárazások, így hajlamosak vagyunk a minőség helyett a mennyiség csapdájába esni. Hiszen ki tudna ellenállni egy szép és olcsó lábbelinek? Pedig a kényelmetlen, nem megfelelő cipő komoly ízületi fájdalmakhoz, és akár lábfejünk deformálódásához is vezethet. Fogadjuk meg az Ízületőr (www.izuletor.hu) szakértőinek tanácsait, hogy okosan tudjunk cipőt vásárolni!

Mindannyian tudjuk, milyen könnyű kísértésbe esni, ha cipőről van szó. Magas sarkú, lapos talpú, platform, szandál, balerina, sportcipő, színes, egyszínű, elegáns, laza, díszes vagy egyszerű, a sor szinte végtelen. Legtöbben úgy tekintünk rájuk, mint egyszerű kiegészítőkre: legyen az elképzelésünknek megfelelő, passzoljon a ruhánkhoz vagy táskánkhoz, és kész. Nem is gondolunk arra, hogy ízületeink érdekében cipőválasztáskor az elsődleges szempont mindig a kényelem legyen. Ugyanis ha nem megfelelő lábbelit viselünk, már rövidtávon is komoly következményekkel számolhatunk.

Lábunk felépítése határozza meg, hogy milyen a jó cipő

Lábunk elsődleges feladata, hogy megfelelő, rugalmas alátámasztást nyújtson, és egyensúlyban tartsa egész testünket, akár egy helyben állunk, akár sétálunk vagy futunk. Ehhez kifinomult felépítésre van szükség, nem véletlen, hogy lábunk az egyik legkomplexebb szerkezettel rendelkezik egész testünk tekintetében is: 26 fő csont, 33 ízület, 19 izom és ín, továbbá 107 ízületi szalag alkotja.

Egy építészetből vett példa segít bemutatni ezt a rendkívül összetett felépítést. Az épületeken a boltozat a legtökéletesebb „teherviselő” szerkezet, legmagasabb pontján a stabilitást fokozó zárókővel. Hasonló szerkezeti felépítés jellemzi lábunkat is. Mivel a test teljes súlya a láb boltozatain keresztül tevődik át a talajra, a láb csontjainak hosszanti és haránt boltozatos szerkezete eredményezi az egészséges láb három ponton történő támaszkodását, ezzel biztosítva gerincünk rugalmas alátámasztását is.

Mindezek miatt kiemelten fontos lenne olyan cipőkben járnunk, amelyek alkalmazkodnak lábunk anatómiájához, hogy a cipőben töltött hosszú napok ne vezessenek fájdalomhoz, hosszabb távon pedig ízületeink károsodásához.

Szinte minden nőnek fáj a lába

Az egészséges lábboltozat körülbelül 6-8 éves korra alakul ki a talpizmok aktív működésének eredményeként, vagyis a gyermekkori folytonos mozgás, futkározás, mezítláb mászkálás hatására. Ez az aktív lábhasználat azonban az évek előrehaladtával minimálisra csökken, a talpizmaink elgyengülnek, lábunk pedig különböző cipőkbe szorítva „éli” mindennapjait.

A lábfájdalom, illetve az ezek miatt kialakuló ízületi bántalmak egyáltalán nincsenek korhoz kötve, a lábpanaszok és lábfájdalmak egyre fiatalabb korosztályban jelentkeznek. Talpizmunk gyengülése mellett ennek másik oka, hogy mi nők, elsődlegesen nem a kényelmi szempontokat vesszük figyelembe cipővásárláskor, hanem leginkább a divatot igyekszünk követni. Sokszor választunk akár eggyel kisebb számú cipőt, mert „nem lehetett ott hagyni, és majd bejáratódik”, vagy kényelmetlen tűsarkút, mert „csak rövid ideig lesz rajtam, és olyan gyönyörű”.

Nem kedvez ennek a helyzetnek a boltok kínálata sem: nagyon kevés a divatmárkák boltjainak polcán található valóban kényelmes, lábunk anatómiájának megfelelő cipő. Sokan nem is vagyunk tisztában azzal, hogy tulajdonképpen mi ártalmas vagy mi megfelelő számunkra. Legtöbben a mai napig úgy hiszik, hogy a magas sarkú cipő az egyetlen rossz, holott a teljesen lapos talpú, közkedvelt balerinacipő is számos panasz forrása lehet.

Gyötrelmes lapos talpú cipők: szandálok, balerinák, flip-flopok

A nagy melegben hódítanak a lapos papucsok, szandálok és flip-flop cipők. Nem árt azonban tudnunk, hogy ezek mindegyike károsíthatja lábunk kis ízületeit és boltozatait. Mivel talpunk középső részét csak vékony kötőszövet borítja, alatta a csontok rendkívül érzékenyek. A lapos és vékony talpú lábbelikben járáskor folyamatos nyomása terheli az említett területet, amelynek következménye a nap végén jelentkező égő érzés és sajgó fájdalom.

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a tűsarkúban, hanem a lapos cipőben is kialakulhat kényszeres lábtartás. Már a kezdődő lúdtalpnál is megfigyelhető, hogy a lapos cipőben a boka bedőlése fokozódik, ami először csak a térd „elcsavarodását” és a csípő „kitolását”, majd idővel fájdalom megjelenését is eredményezheti az érintett ízületekben.

Szintén jelentősen károsítja lábunkat, ha rendszeresen flip-flop (vagy más néven vietnami) papucsot hordunk. Ezek a lábbelik ugyanis nem tartják meg sarkunkat, így viselésük közben lábujjainkat arra kényszerítjük, hogy úgymond megkapaszkodjanak a papucs talpában. Ennek hatására járásmódunk is megváltozik, ami hosszabb távon ízületi fájdalmakhoz vezethet a bokánkban, térdünkben, de akár a derekunkban is.

A csinos, ám kényelmetlen magas sarkak

Amikor járunk, testsúlyunk 1-1,5-szerese nehezedik talpunkra, futásnál pedig még ennél is több, testsúlyunk 3-4-szerese. Nem nehéz elképzelni, hogy milyen rosszat tesz lábunknak, ha ezt a terhelést nem egyenletesen elosztva kell elbírnia. Egy magas sarkú cipőben mindez a terhelés főként a lábujjakra és a haránt boltozatra tevődik át, rövid idő alatt is jelentős fájdalmat okozva.

Így van ez a nyári magas sarkú szandálok esetében is, melyek szintén nem tesznek jót ízületeink egészségének. Az 5 centiméternél magasabb sarokkal rendelkező lábbelik instabillá teszik a bokánkat, megváltoztatják testtartásunkat, és eltolják testünk súlypontját, jelentősen túlterhelve ezzel térd-, és csípőízületünket, valamint derekunkat. Magas sarkúban „tipegve” a lábközépcsontok ízületeit túlterheljük, szalagjaink túlnyúlnak, aminek következtében ízületeink gyorsabban kopnak, ami végül lábunk boltozatos szerkezetének megsüllyedéséhez vezet.

Azoknak, akik rendszeresen 5 cm-nél magasabb sarkú cipőt viselnek, hosszabb távon olyan következményekkel is szembe kell nézniük, mint a vádli izomzatának megrövidülése, térdízületi porckopás, a csípő hajlító izmainak rövidülése és állandósult kínzó derékfájdalom.

Azonban nem csak hosszabb távon okozhat gondot a magas sarkú és a teljesen lapos cipő viselése.  Azáltal, hogy ezek a lábbelik megváltoztatják testünk súlypontját, csökkentik a rugalmas alátámasztást, és megbontják járásunk harmóniáját, egy hosszú nap végére gyakran okozzák a nyak- és hátizmok feszességét és fájdalmát.

A fájdalmas középút: platform, wedge

Sajnos az átmeneti megoldásnak tűnő magasított talpú cipők sem tesznek jót lábunknak. A platform cipők ugyanis lehetetlenné teszik a talp és a talaj közötti erőátadást, aminek az egyik oka az extrém magas sarokrész, a másik pedig a rugalmatlan talp. A platform cipő talpszerkezete megakadályozza a talp gördülésének lehetőségét, azaz magát a harmonikus járást. A talp így minden egyes lépésnél „ütődik” a talajhoz, ami extrém nyomásfokozódást okoz a láb kis ízületeiben, ezért nem ritka a nap végére jelentkező talpi duzzanat.

Ezt az „ütközést” elsősorban a térdízület igyekszik tompítani, amivel a térdízületben levő porcot éri túlterhelés. Ezáltal egyre gyakrabban jelentkezik a térd kopásos megbetegedése már a fiatalok körében is. Emellett a platform cipőben a sarokcsont extrém magas elhelyezkedése a bokaízület instabilitását és túlterhelését, a térdízület túlzott használatát, valamint az ágyéki gerinc homorulatának növekedését eredményezi, ami az említett ízületek fájdalmát okozza.

Hogyan és milyen cipőt válasszunk tehát? Tippek az Ízületőr (www.izuletor.hu) szakértőitől:

• Magas sarok vagy lapos talp?
– A legjobb megoldás az arany középút, az ideális sarokmagasság ugyanis 3-5 centiméter. Igyekezzünk ennek megfelelően cipőt választani.

– Ha ragaszkodunk a lapos talpú cipőkhöz, használjunk talpbetétet, vagy válasszunk olyan modellt, amelynek vastagított a sarokrésze.
– Amennyiben volt már lábpanaszunk, mindenképpen kerüljük a teljesen sima talpat, hisz az semmilyen alátámasztást nem ad a boltozatnak.
– Ha egész nap magas sarkú cipőben kell lennünk, a sarokmagasság semmiképp se legyen 5 cm feletti.

• Milyen cipőt vegyek ma fel?

– Próbáljuk végiggondolni, hogy az adott napon milyen terhelésnek lesznek kitéve ízületeink. Ülni fogunk, egy helyben állunk vagy egész nap rohangálnunk kell? Ennek megfelelően válasszunk lábbelit.
– Ha csak nem muszáj, ne viseljünk egész nap magas sarkú cipőt, inkább tartsuk meg a különleges alkalmakra.
– Ha mégis magas sarkúban indulunk el otthonról, vigyünk magunkkal kényelmes váltócipőt.
– Ha nem tudunk lemondani a magas sarokról, akkor se viseljük minden nap. Lehetőleg felváltva hordjunk magas sarkú és lapos sarkú cipőt!

• Hogyan előzzük meg a bütyök vagy a kalapácsujj kialakulását?

– Kerüljük a hátul nyitott cipőket, mert ezek járás közben a lábujjakat „kapaszkodásra” kényszerítik, ami hosszabb távon deformációt okoz.
–  Fontos, hogy a boltozatot tartó izmokat tornával is megerősítsük. Sajátítsunk el néhány könnyen elvégezhető gyakorlatot.

• Hogyan vásároljunk cipőt?

– Lehetőleg délután menjünk cipőt vásárolni. A nap folyamán ugyanis a láb mérete egy kicsit megnő, s így a délután vásárolt cipő biztosan kényelmes lesz a nap bármely szakában.
– Mindkét lábra próbáljuk fel a kiválasztott cipőt, mert előfordulhat, hogy az egyik valamivel nagyobb, mint a másik.
– A felpróbált cipőben mindig járkáljunk egy kicsit. Figyeljük meg, hogy lépéskor nem nyomja-e lábujjainkat a cipő eleje, nem tör-e, szorít-e valahol.
– Várandósság idején nőhet egy kicsit a lábunk, és ez a baba megszületése után is gyakran megmarad. Cipővásárláskor vegyük figyelembe megváltozott lábméretünket.
– Ne válasszunk túl szűk orrú cipőt. Ha szűk a cipő orra, akkor a lábujjak összetorlódnak, emiatt a középső ujj irányába tolódik minden ujj, ami kedvez a bütyök kialakulásának.
– Ne válasszunk túl merev talpú lábbelit se. Ha ugyanis túl merev a cipő talpa, akkor viselése megváltoztatja a lábizmok dinamikáját, ehhez pedig egész testünknek alkalmazkodnia kell.
– Lehetőleg csak természetes anyagú, jól szellőző lábbelit válasszunk.
– A szandálok nagyon vékony pántjai hosszabb viselés esetén szoríthatják a bokát vagy a lábujjakat, rontva a végtagok keringését.

• Mit tegyünk, ha már fáj a lábunk?

– Használjunk jó minőségű cipőbetétet. A megfelelő betét nem merev, hanem rugalmas, továbbá igazodik az aktuális terheléshez és a láb igénybevételéhez.
– Sajátítsunk el néhány lábtorna gyakorlatot, és kitartóan végezzük minden nap.
– Nagyon kellemes és pihentető, ha kis időre felpolcoljuk a lábunkat ülő helyzetben. Ügyeljünk arra, hogy a sarok magasabbra kerüljön, mint a térd, és a térdünk legyen kényelmes, nyújtott pozícióban.
– Néhány perces hűtés jelentősen csökkenti a láb égő érzését vagy a duzzanatot, és serkenti a vérkeringést. Hideg-melegvizes váltófürdővel szintén javítható a láb keringése.
– Nyugtató hatása van, ha a zuhanyzást követően jégzselét használunk, vagy ha hűsítő krémet masszírozunk a lábunkba.

Ne feledjük: cipővásárláskor a legfontosabb, hogy ne csak szép, hanem valóban kényelmes lábbelit válasszunk! Fogadjuk meg az Ízületőr szakértőinek tanácsait, ügyeljünk ízületeink épségére, egészségünk megőrzése érdekében pedig használjunk kúraszerűen patikákban kapható porcépítő készítményeket!

forrás: Ízületőr weboldal – www.izuletor.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum