2021. 07. 26. hétfő

Anna, Anikó
1 EUR 359 HUF
1 GBP 420 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • A Gyermekrák Alapítvány 41 millió forintos adománya a GYEK-nek

A Gyermekrák Alapítvány 41 millió forintos adománya a GYEK-nek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosa, Dr. Csiba Gábor a Gyermeksebészeti Osztály műszerparkjának fejlesztéséhez kérte a Gyermekrák Alapítvány támogatását. A nagy értékű laparoszkópos és endoszkópos eszközök beszerzését, továbbá a sebészeti műtő elavult műtőlámpájának cseréjét a kórház gazdasági helyzete nem tette lehetővé.

A Gyermeksebészeti Osztályon operálják és gyógyítják az Észak-magyarországi Régióban előforduló rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekek túlnyomó többségét, ezért az alapítvány a kérés teljesítése mellett döntött. Az új eszközöket Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke adja át a kórház főigazgatójának, 2014. december 9-én. A műszerpark fejlesztésével újabb terápiás lehetőségekkel bővül a gyermeksebészeti ellátás.

A laparoszkópos eszközök használata a betegek műtéti terhelését jelentős mértékben csökkenti, hiszen a hosszú, hasfali metszésekkel járó, feltárásos műtétek helyett a beavatkozások néhány, mindössze pár milliméter hosszúságú seben keresztül elvégezhetők. Az operációt követően így sokkal kisebb a fájdalom, a gyermekeknek rövidebb ideig kell a kórházban tartózkodniuk és hamarabb felépülnek.

Az új endoszkópos torony és endoszkópos műszerek a jelenleg elérhető legkorszerűbb technikát képviselik. A HD felbontású kamera és monitor a műtéti területen a daganatos és az ép szövetek igen pontos elkülönítését teszi lehetővé, ezáltal a műtéti beavatkozások pontosabban, az egészséges szövetek jelentősen kisebb károsodásával végezhetőek el. Az alapítvány megvásárolta a legkisebb méretű endoszkópos eszközöket is, melyekkel az újszülöttek és a kis csecsemők műtétjei is elvégezhetők, hasi feltárások nélkül.

A sebészeti műtőben a csúcstechnológiás, nagyfelbontású, centrális kamerával felszerelt új műtőlámpa egy három évtizede üzemelő, elavult világítóberendezést cserél le.

A most átadásra kerülő, összesen 41 millió forint értékű műszereket a Gyermekrák Alapítvány a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásaiból tudta megvásárolni. A régió rákos gyermekeinek minél magasabb szintű ellátása érdekében az alapítvány mostanáig összesen 172 millió forint értékben adományozott korszerű műszereket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórháznak.

A Gyermekrák Alapítvány 17 éves működése során 2.97 milliárd forinttal segítette a hazánk gyermek-onkológiai ellátását és a rákos gyermekbetegeket!

2014. december 9. ünnepélyes keretek közt átadásra kerül a Közhasznú Szervezet 41 millió forint értékű műszeradománya, amelyet
Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke ad át  és Dr. Csiba Gábor, főigazgató főorvos, Prof. Dr. Barkai László, Gyermekegészségügyi Központ intézetvezető főorvos, Dr. Réti Gyula, osztályvezető főorvos. vesznek át

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek