2023. 03. 24. péntek

Gábor, Karina
1 EUR 385 HUF
1 GBP 435 HUF

Fogászati implantátum – mi fog történni veled a beültetés során?

A foghiány pótlása nem csak esztétikai kérdés, hiszen minden egyes elvesztett fog lényegesen megváltoztatja a harapás eredményességét. A struktúra megváltozása újabb problémákat generál, ami akár a jó fogak állapotának romlásához is vezethet.

 

Ez fog történni lépésről lépésre a fogbeültetés során

 

Nem tudni, te melyik kategóriába tartozol. Szereted részletesen ismerni, hogy mit, hogyan csinálnak egy beavatkozás során vagy éppen ellenkezőleg: akkor vagy nyugodt, ha semmiről sem tudsz. Nos, ha informálódni szeretnél, akkor olvass tovább, ha nem, akkor… Akkor is érdemes egy kicsit elmerülni a témában. Miért? Mert nem érnek váratlanul az események.

 

Állapotfelmérés, konzultáció, kezelések megtervezése

 

Mindig ez a legelső: a szakorvosok felmérik az aktuális fogászati problémákat, majd elmondják neked, hogy milyen elváltozásokat találtak. Tájékoztatnak arról is, hogy mindezeket milyen módon lehet hatékonyan orvosolni. Ez így zajlik a francia nyelvű Jildent Clinique fogászatán is.

 

Ezután megtervezik kezelési folyamatot – ehhez röntgen és/vagy CT felvételeket készítenek, amelyek segítségével megvizsgálják a csont minőségét és mennyiségét a fogimplantátum tervezett helyén. Ilyenkor derül ki, hogy szükséges-e csontpótlás az adott területen. Az implantátum anyaga titán, ami egy antiallergén tulajdonságokkal rendelkező anyag – a szervezetből szerencsére semmilyen érzékenységi reakciót nem vált ki.

 

A csavar beültetése, ha kell csontpótlás

 

A fogimplantátum csavarjának beültetése helyi érzéstelenítésben zajlik, így te csak zsibbadást fogsz érezni – fájdalmat nem. Kialakítják a csavar helyét a csontban, majd ebbe csavarják bele a fogászati implantátumot, amit úgynevezett gyógyulási csavarral lezárnak. Az ínyeden ejtett metszést varratokkal összevarrják. Ha csontpótlásra is szükség van, akkor a szükséges csontot ebben a fázisban ültetik be.

 

A fogimplantátum beültetése után enyhe fájdalom felléphet; az arcon duzzanat és véraláfutás is kialakulhat. Ezek a szervezet természetes válaszreakciói.

 

Ínyformázás, implantátumfej behelyezése

 

Az esztétikusabb lágyrész viszonyok elérése után – ez az ínyformázás – következhet az implantátumfej behelyezése, ami lehet gyárilag előre legyártott, de készülhet egyénileg is.

 

Ezután precíziós lenyomatot vesznek a fogívekről, aminek az eredményét elküldik a fogtechnikai laboratóriumnak a pótlás elkészítéséhez.

 

Fogpótlás és korona készítése, vázpróbák

 

A laborban elkészítik az egyedi szájviszonyoknak megfelelő legesztétikusabb és legoptimálisabb implantációs fogpótlásokat. Ez egyéni választás alapján lehet híd, korona, de kivehető pótlás is.

 

A még félkész munkákat be kell próbálni – ez a vázpróba -, hogy azok tökéletesen illeszkedjenek az implantátumra. Ha ezzel is megvagy, akkor már csak az utómunkálatok vannak hátra:

 

  • A harapás finomhangolása, igazítása
  • Kontrollok és gondozás a gyógyulási folyamat egésze alatt
  • Megfelelő szájhigiénia

 

Amennyiben implantátumra van szükséged, keresd a Jildent Clinique fogorvosait!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek