2022. 09. 28. szerda

Vencel
1 EUR 412 HUF
1 GBP 456 HUF

Életet Adományozó Kórház

A Magyar Kórházszövetség XXXIV. Kongresszusán átadták az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának „Életet Adományozó Kórház” kitüntetéseit.

 

 

 

 

 

 

Az elismerés azokat az egészségügyi intézményeket érinti, ahol a legmagasabb volt adott évben a szervtranszplantáció céljából jelentett potenciális szervdonorok és sikeres donorgondozások száma; a díj orvos-szakmai hátterében pedig a különböző szervátültetések számának folyamatos fenntartása érdekében végzett erőfeszítés áll, amely más módon nem gyógyítható betegségek sikeres kezelésére, hosszabb, jobb minőségű élet biztosítására nyújt lehetőséget.

A díjazott négy kórház egyike a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház (Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály), ahol 2021-ben országos összevetésben a legnagyobb növekedést érték el a donorjelentések számában a megelőző évhez képest.

A szervátültetés egy adományozó (donor) és egy befogadó (recipiens) között történik, amelynek során a bizonyítottan agyhalál állapotába került páciens még működő, életfontosságú szervét „átültetik” egy másik szervezetbe, hogy annak betegség, sérülés, vagy veleszületett rendellenesség miatt kiesett funkcióját pótolják. Az elmúlt 50 év során a módszer világszerte elterjedt és óriási segítséget jelent nemcsak végstádiumban lévő veseelégtelenség esetén, de a máj, a tüdő és a szív súlyos, gyógyíthatatlan alapbetegséggel összefüggő működészavaraiban is.

A szervátültetések országos, illetve nemzetközi összefogás keretei között átlátható, nyomon követhető módon történnek, a donort jelentő intézmények a transzplantációs központoktól függetlenül működnek, közöttük koordinátor szervezetek tartják a kapcsolatot. Csak ilyen jellegű beavatkozásokra felkészült, jól szervezett, magas szakmai képzettségű orvosi-, és szakápolói személyzettel rendelkező centrumok végezhetik mind a donor páciensek szervműködéseinek fenntartását, gondozását, mind pedig a transzplantálandó szervek műtéti eltávolítását és a kiválasztott recipiens szervezetébe ültetését.

Szervriadónak nevezik azt az eseménysorozatot, amelynek időtartama a lehetséges donor kijelölésétől az adott szerv beültetésének kezdetéig tart. A donorjelentés leadásával elindul a szervdonáció szervezési folyamata és az első hívástól számítva általában 24 órán belül megtörténik a szervkivétel, az átültetni kívánt szerveket speciális oldattal konzerválva, olvadó jég között átszállítják a transzplantációs centrumba. A feladatok összehangolását, a szervadományozás szervezését az Országos Vérellátó Szolgálat felügyelete alatt működő Szervkoordinációs Iroda végzi. Erre kidolgozott szakmai protokollok szerint meghatározzák, hogy a donor mely szervei lehetnek alkalmasak az átültetésre és melyeket kell kizárni. Ha az előszűrés alapján a donációs folyamat zöld utat kap, akkor a szervek immunológiai típusának ismeretében a beültető centrumok értesítik a listán lévő és az adott átültetésre alkalmas betegeket.

Az Intézmény Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályán a szervadományozás céljából történő donorgondozásnak évtizedes hagyományai vannak. Az intenzív terápiás szakmai körökben nagy megbecsülést jelentő elismerést az osztály Kollektívája 2006., 2009. és 2012. után 4. alkalommal érdemelte ki.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek