2022. 09. 27. kedd

Adalbert
1 EUR 409 HUF
1 GBP 457 HUF

Az undor szerepe az életünkben 

Biztos benned is felmerült már a kérdés, hogy miért van az, hogy bizonyos dolgokat szeretsz és előszeretettel választasz, míg másoktól minden szemmel látható ok nélkül undorodsz. Ez egy egész bonyolult agyi funkció, ami a test védelmét szolgálja. 

 

Alapérzelmek

 

Bármennyire is furcsának tűnik, az undor a hat alapérzelem közé tartozik, ami az öröm, a düh, a bánat, az undor, a félelem és a meglepődés. Ezek azok az érzelmek, amik egyformák Európában, Amerikában, Afrikában, tehát a világ minden táján. A legtöbb érzelem ezenkívül mind ennek a hatnak az ötvözetéből jön létre. Az undor létjogosultsága természetes, hiszen az felelt a túlélésért a kezdetekben.

 

Mivel az agy a veszélyhelyzet felismeréseként undorodó impulzust küld szét a testben, ezért bizonyos ételeket nem kedvelünk, sőt undorodunk tőlük. Ilyen például a romlott étel, amit ha elfogyasztunk, biztos, hogy bajunk lesz, ezért automatikusan undorodunk már csak attól, hogy megérezzük a szagát. Ugyanez igaz azokra az ételekre is, amiktől már egyszer rosszul lettünk, vagy kellemetlen emlékeket idéznek. Ez járhat hányingerrel, ami arra szolgál, hogy minél előbb megszabaduljunk a bevitt ételtől.

 

Az undor mibenléte nagyon gyakran függ a kultúrától és attól, hogy az adott társadalomban mi az elfogadott vagy épp elvárt. Gondolj bele, mit érzel akkor, ha azt mondanánk, hogy holnaptól csak bogarakat vagy épp kutyahúst ehetsz? Természetesen az első érzésed minden bizonnyal az undor volt. Azt azért jó, ha tudod, hogy az undor ragadós, nem véletlen az, hogy a gyerekek általában nem rajonganak azért, amit a szülő sem szeret.

 

Undorodni lehet helyzettől vagy személytől egyaránt, ebben az esetben a megemészthetetlen és kellemetlen frusztrációt okozó szituációtól vagy embertől való megszabadulás az elsődleges.

 

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, akkor mindenképp nézz körül az Agyserkentő.hu kínálatában!

 

Mindennek oka van 

 

Mikor indokolatlanul undor fog el, minden esetben mögé kell nézni, hogy mi az, ami miatt ez az érzelem előjött. Sokszor nem is tudatos érzelemről van szó, hanem akár egy múltbéli esemény vagy egy régi tapasztalat okozza. Ezenfelül az undort mesterségesen is elő lehet idézni, amihez nem kell más, csak olyan környezetben kell feltüntetni a történéseket, ami az emberben undort okoz, így undorodni fog a személytől vagy a szituációtól egyaránt.

 

Undorodni bármitől lehet, de persze vannak olyan dolgok, amiktől szinte mindenki hányingert kap. Ide tartoznak például a széklet, a hányás, bizonyos fajta bogarak vagy más állatok.

 

Gyermekkorban az undor szinte bármikor bárhol előfordulhat, sőt sokszor indokolatlanul tartózkodnak bizonyos ételektől, italoktól, míg a későbbiekben akár a kedvencekké is válhatnak. /X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek