2023. 02. 4. szombat

Ráhel, Csenge
1 EUR 387 HUF
1 GBP 433 HUF

Az orrcseppfüggőség veszélyei

Számos olyan függőség van, amely sokkal inkább jelen van a köztudatban, mint az orrcseppfüggőség, amely egy kevésbé ismert, de nagyon is létező probléma. Olyannyira az, hogy hazánkban is körülbelül 25 ezer orrcseppfüggő spricceli vagy cseppenti be a napi adagját a könnyebb lélegzetvétel reményében.

Hogyan lehet rászokni az orrcseppekre?

Természetesen az orrcseppek sem véletlenül kerültek be a fül-orr-gégészek által gyakran felírt készítmények közé. A gyors hatású, orrdugulást 10-15 percen belül oldó orrcseppek nagyon hatékonyak heveny nátha vagy melléküreg-gyulladás esetén, hiszen hatásukra szabadabb lesz az orrlégzés, az orrváladékot pedig könnyebben ki tudjuk fújni. Nagyon fontos azonban, hogy  használatuk – az adott betegségtől függően – csak 7-10 napig engedélyezett. A Ju-Med Egészségcentrum fül-orr-gégész szakorvosa, Dr. Czifra Rita szerint a 10 napot meghaladó alkalmazás csak kivételes esetben, szigorú orvosi ellenőrzés mellett lehetséges.

A probléma tehát nem a készítménnyel van, hanem azzal, ha valaki az előírtnál hosszabb ideig használja. Természetesen egy makacs náthánál remek érzés, amikor végre szabadon kapunk levegőt, azonban ez a kellemes hatás rövid időn belül a visszájára tud fordulni.

Az orrcseppek árnyoldala

Abban az esetben, ha valaki az előírtnál hosszabb ideig alkalmazza az orrcseppet, az orrnyálkahártya lényegében hozzászokik a szerhez. Amint az orrcsepp hatóideje letelik, még a korábbinál is erőteljesebb orrdugulás jelentkezik. Ilyenkor pedig nehéz megállni, hogy a használója ne nyúljon újra az enyhülést nyújtó orrcsepp felé. Az ördögi kör pedig kezdődik elölről, sok esetben hónapokig vagy évekig is eltartva. Az így kialakult függőség pedig semmiben nem különbözik más függőségektől, a készítmény hiányában megvonási tünetek jelentkeznek a páciensnél.

A szakember véleménye szerint az eukaliptusz, mentol és kámfor hozzáadásával készült orrsprayk még inkább veszélyesek, hiszen ezeknek a kellemes illata is készteti a használóját egy újabb adag alkalmazására. Az orrnyálkahártyán túl azonban ezek a készítmények túlzott használata a keringési rendszerre is veszélyt jelent, mert megemelik a vérnyomást és a pulzusszámot.

Szénanátha, a kivétel

Az allergiás gyulladás, mint például a szénanátha enyhítésére szolgáló, helyileg ható szteroidot tartalmazó orrsprayk kizárólag receptre kaphatók, és ezek hét napon túl is nyugodtan használhatóak. A szezonális szénanáthás tünetek a tavasztól őszig terjedő periódusban jellemzően több hétig is tartanak, ezért ilyenkor nem érdemes orrnyálkahártya duzzanatot csökkentő, gyors hatású orrcseppeket használni, mert ezzel a hozzászokást kockáztatjuk.

A kizárólag sóoldatot tartalmazó orrsprayk korlátlan ideig használhatóak, ezeknél a hozzászokás veszélye nem áll fent. Arra azonban mindenképpen érdemes figyelni, hogy abban az esetben, ha egy héten túl is orrdugulást tapasztalunk, vagy esetleg már kialakult az orrcseppfüggőség, mindenképpen keressünk fel egy fül-orr-gégészeti szakrendelést./X/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Bejelentés!
Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere Facebook-posztban jelentette be, hogy polgármesterjelöltként indul a 2024-es önkormányzati választásokon. "Sz…