2023. 11. 29. szerda

Taksony
1 EUR 377 HUF
1 GBP 436 HUF

DK: A kormány le akarja butítani a tanárképzést is

Folytatja az ország, és az oktatás rombolását az Orbán-kormány. A tervük szerint a feleslegesnek ítélt, vagyis a szélesebb körű tartalmakat törölni kell a pedagógusok egyetemi felkészítéséből. A pedagógushallgatók felkészítését csakis az új Nemzeti alaptanterv (NAT) szellemében végezhetnék az egyetemek, megalapozva az iskolai oktatás kormány által helyesnek vélt irányvonalát.
A DK szerint azzal, hogy a tanárképzést szigorúan a NAT-hoz kötnék, jelentősen szűkítenék annak a lehetőségét, hogy más, a NAT keretein túlmutató, szélesebb körű ismereteket is taníthassanak a pedagógusok a diákoknak. A képzés „lebutítása” több tanárdiplomás fiatalt eredményezhet, de a minőség rovására.
Orbánnak ez a szándéka súlyos károkat okoz. Fideszes korlátok közé szorítja a tanárképzést, és végső soron előre lebutítja az ismeretre, tudásra szomjas diákokat is. A Dobrev Klára vezette új kormány új Nemzeti Alaptantervet hoz létre.
Azok a tanárok, akik kizárólag a tantervi anyagot tanulják, a diákokat sem fogják tudni önálló gondolkodásra, kreativitásra, kritikus szellemre nevelni. A pedagógushiány megoldása nem a tanárképzés lebutítása, hanem a pedagógusok önállóságának visszaadása és jobb anyagi megbecsülése.
Arató Gergely
A DK frakcióvezető-helyettese, oktatási szakpolitikusa 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek