2023. 06. 9. péntek

Félix
1 EUR 369 HUF
1 GBP 428 HUF

Befejeződött a Vasgyári városrehabilitációs program

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez kapcsolódó „Miskolc város leromlott városi területeinek rehabilitációja- Vasgyári program” című  projekt célul tűzte ki a leszakadással veszélyeztetett városrészen megnyilvánuló társadalmi-fizikai-gazdasági problémák komplex módon való kezelését a területen élők társadalmi integrációjának elősegítése érdekében.

A projekt egyik pillére az érintett területen található önkormányzati tulajdonú szociális bérlakások korszerűsítése, komfortfokozatának növelése, műszaki megújítása. Energiahatékonysági szempontokat szem előtt tartva összesen 42 db önkormányzati szociális bérlakás megújítására került sor, javítva ezáltal a bérleményeket használók lakhatási életkörülményeit.

A Vasgyárban 2018. december 31-ig 10 lakás felújítása történt meg, 32 lakás felújítására pedig 2021-2022. évben került sor. Beavatkozási helyszín volt a Harmadik utca, a Puskin, a Gózon Lajos, a Glanzer Miksa, a Kerpely Antal, a Lónyai Menyhért valamint az Alsószinva utca.  A beavatkozások helyszínein fürdőszobák és WC-k kerültek kialakításra, a lakások általános felújítása megtörtént mely komfort fokozat emelést és nyílászáró cserét is jelentett. A felújított lakások egy része társasházi környezetben található, így nemcsak a lakások, hanem az érintett osztatlan közös társasházi részek is megújultak a Puskin u. 25., a Miskolc, Puskin u. 29., a Puskin 26-28. sz., a Miskolc, Glanzer Miksa u. 22-24.sz., a Glanzer Miksa u. 26-28. sz. valamint a Miskolc, Gózon Lajos u. 19. társasházak esetében.

A projekt részeként újult meg a Vasgyári út 24. szám alatt található Közösségi Ház, mely az épület részleges felújítását, a telket körülvevő kerítés és park megújítását jelentette.  A pályázati felhívás értelmében választható tevékenység a közösségi és szociális funkciót szolgáló tevékenységek, az alacsony társadalmi státuszú lakosság felzárkózása, beilleszkedésének elősegítése, készségfejlesztése érdekében az akcióterületen közösségi célra hasznosítható épület korszerűsítése.

A Kabar utca 42-56. szám alatt a beavatkozások a lakófunkció teljes megszűntetésére irányultak, itt 38 db rossz állapotú lakás megszüntetésére került sor. A projekt célul tűzte ki az itt élők elköltöztetését, minőségibb életfeltételek megteremtését, mely a felújításoknak köszönhetően megvalósult.

A projekt 100% mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A „Miskolc város leromlott városi területeinek rehabilitációja- Vasgyári program” című projekt számára megítélt forrás bruttó 837 000 000 forint volt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Túl a második gokart OB-n
A DD2 Masters kategóriában indult Nagy Matyi, az RMC Hungary második OB futamán a Dakar Ringen. A 2023-as bajnokság első futamát a BirizóKart kecsk…

További cikkek