2023. 02. 9. csütörtök

Abigél, Alex
1 EUR 389 HUF
1 GBP 438 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Egyéb kategória
  • »
  • A Mi Hazánk felhívására tett lépéseket a kormány a Jánok mellé tervezett szemétégetővel kapcsolatban

A Mi Hazánk felhívására tett lépéseket a kormány a Jánok mellé tervezett szemétégetővel kapcsolatban

Köztudott tény, hogy tiltakozási hullám indult egy hulladékégető megépítése ellen a felvidéki Jánokon.

A beruházás mögött egy gyanús offshore hátterű és elérhetetlen tulajdonosokból álló cég található. A határtól alig 3 km-re tervezett létesítmény eredetileg biomassza erőműnek indult, de később az elégethető anyagok körének módosításával, gyakorlatilag mindenféle hulladékot elégethetne.

A tervezett létesítmény közelsége és a térségben uralkodó észak-nyugati széljárás miatt nagy hatással lenne a határ menti települések levegőminőségére, amely akár egészségkárosodáshoz is vezethet. A kivitelezés és annak engedélyeztetése során úgy tűnik, még a szlovák rendeleteket és szabályokat sem vették figyelembe, nem beszélve a nemzetközi előírásokról. Ezért a Mi Hazánk az Espoo-i egyezményt alapul véve kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez, akinek tájékoztatása szerint a tervezett biomassza erőműről, illetve az erőműben szilárd másodlagos üzemanyag (TDP) égetésének engedélyezéséről nem érkezett értesítés Szlovákiából. Ezért az Espoo-i egyezmény hivatalos kapcsolattartója útján, valamint Magyarország Pozsonyi Nagykövetségén keresztül is tájékoztatást kértek a beruházásról, illetve annak környezetvédelmi engedélyezési eljárásáról.

A Mi Hazánk Mozgalom eredményként értékeli az ügy előmenetelét. Ahogyan a párkányi hulladékégető megépítését sikerült megakadályozni, (ami a jánokihoz hasonló), illetve a kivitelezőket a szabályok és egyezmények betartására kötelezni, úgy kellő odafigyeléssel itt is lehetséges ezt elérni. A Mi Hazánk a továbbiakban is az erre irányuló kezdeményezéseket támogatva kiáll a gúnyhatáron túl ragadt nemzettestvéreinkért és a határon belül élő emberek egészségéért egyaránt.

Dr. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek