2023. 01. 27. péntek

Angelika
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Egyéb kategória
  • »
  • A kivéreztetett magyar egyetemeknek nem jár pénz, bezzeg a fideszes egyetemnek és a kínainak igen…

A kivéreztetett magyar egyetemeknek nem jár pénz, bezzeg a fideszes egyetemnek és a kínainak igen…

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek bőven ömlöttek a milliárdok mind a magyar költségvetésből, mind az EU-támogatásokból.

A “bírságbajnok” Patyi András állt rektorként az egyetem élén, amikor azok a projektek kerültek benyújtásra és elfogadásra, amelyek kapcsán még a fideszes kormánynak is 15 százalékos korrekciót kellett elrendelnie. Persze ez is 3 milliárd forintot jelent, az Európai Bizottság részletes szakvéleményét érdemes a mellékelt cikkben elolvasni. IPhone-ok, és légkondicionálók beszerzése, fiktív bérleti díjak elszámolása, amikor a kormányhivatalokban tartottak képzéseket, nagyrészt elméleti kutatások, mint például “Afrika a globalizált világban”, vagy “Demokrácia, állam, politika: az athéni közvetlen demokrácia értelmezése”. Ez utóbbi különösen delikát, főleg az egypárti túlhatalmat és a kiegyensúlyozottan működő polgári demokráciát leépítő fidesz tevékenységét figyelembe véve. Egy dolog egészen biztos: a magyar közigazgatás és államapparátus fejlődése szempontjából marginális témákra herdálták el a pénzt, a Bizottság ellenőrei szerint a 164 kutatási javaslatból 142 nem támogatható az operatív program alapján.

Ezt egészítsük még ki azzal a ténnyel, hogy a kínai Fudan Egyetemre szinten csaknem 600 milliárd forintot akar költeni a Fidesz a magyar polgárok adójából, ráadásul már át is adta a telkek nagy részét a Diákváros tervezett helyszínén. Ezzel szemben a néppárti Jobbik mindig hangsúlyozta: a 21. században a tudás és az információ évszázadában kiemelt nemzetstratégiai cél a tudás központjainak támogatása, az egyetemi autonómia pedig a középkor óta igazi konzervatív érték, amelyet a 2022-ben felálló nemzeti egységkormány vissza fog állítani!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek