2025. 12. 2. kedd

Melinda, Vivien

1 EUR 381 HUF
1 GBP 434 HUF
Kezdőlap » Életmód / Medicina » Életmód » Összezavaró gyümölcsnevek: eper vagy szamóca?
szamóca

Összezavaró gyümölcsnevek: eper vagy szamóca?

Gyerekkorunk óta halljuk, hogy mennyire fontosak a vitaminokban gazdag gyümölcsök a mindennapi étrendünkben. 

Egyetlen vitaminféle hiánya is súlyos következményekkel járhat, például a C-vitamin hiányából eredő skorbut, amely leginkább a tengerészeket sújtotta régi időkben a friss gyümölcsök hiánya miatt.

Ma már könnyen elérhetők az üzletek polcairól a zöldségek és gyümölcsök, legyenek azok egzotikus vagy hazai termesztésűek. Ennek ellenére az egyik legnagyobb zűrzavart okozó kérdés éppen a helyi gyümölcsök nevei között tapasztalható: az eper és a szamóca közötti különbségek.

Vajon miért is van ilyen zavar e névhasználat körül? Ennek jártunk utána cikkünkben az EnergyHub blogjának segítségével.

Eperfa, avagy az igazi eper

A botanikai pontosság nagy jelentőséggel bír mind a tudományban, mind pedig a kertészeti iparágban. Az eperfa latin neve Morus, és valójában fán terem – amit mi köznyelvben szederként ismerünk, az valójában eper.

A fehér és fekete eperfák (Morus alba és Morus nigra) közötti különbség nemcsak ízükben, hanem felhasználási lehetőségeikben is megmutatkozik.

Míg a fehér eper kevésbé intenzív ízvilágú, addig a fekete eper élénk színével és ízével sokféle ételben használható, például szószként, lekvárként vagy gyümölcsléként.

Szamóca: a földközeli gyümölcs

A szamóca azonban ehhez képest inkább a talaj közelében termő növény, amelyet a köznyelvben gyakran eperként emlegetünk. A névhasználati zűrzavar mögött ott van az erdei szamóca is, amely kisebb, de édességében túlszárnyalja a boltokban kapható nagy szemű változatot.

A nemesítéseknek köszönhetően azonban manapság a vásárlók számára is elérhetők a nagyobb, édesebb szamócafajták, amelyek számos vitamint és antioxidánst tartalmaznak. De miért is fontosak ezek a tápanyagok?

Az antioxidánsok jelentős mértékben hozzájárulnak a sejtkárosodást okozó szabadgyökök elleni védelemhez, amelyek növelhetik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Ez a hatóanyag különösen sok bogyós gyümölcsben fellelhető, mint például a málna vagy a feketeribizli.

Az antioxidánsok szervezetre gyakorolt jótékony hatása mellett a szamóca vitamin- és rosttartalma is segít az immunrendszer erősítésében, valamint az emésztőrendszer megfelelő működésében.

A gyümölcsfogyasztás előnyei

A gyümölcsök gyakori fogyasztása minden szempontból előnyös. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, a folsav kiemelten fontos a terhesség idején. A gyümölcsök alacsony kalóriatartalmuk miatt is ideálisak az étrendben, hiszen édesség iránti vágyunkat egészséges módon csillapíthatják anélkül, hogy súlynövekedést eredményeznének.

A szamóca például egy szem esetében csak néhány kalóriát tartalmaz, ami nagyszerű választás azoknak, akik figyelnek a kalóriabevitelre.

Bár az EnergyHub elsősorban az energiahatékonyság javításán dolgozik, tevékenységük több szempontból is összefut az egészséges életmóddal. A fenntarthatóság és az egészséges életmód ugyanis szorosan összefonódnak, hozzájárulva testi és környezeti egészségünk fenntartásához./X/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Legutóbbi bejegyzések

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

138609

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hallom, összevesztél a feleségeddel. Mi történt?
– Nem tudtunk megegyezni a nyaralással kapcsolatban.
– Hogyhogy?
– Én mindenképpen a Kanári-szigetekre akartam menni, ő meg mindenáron velem akart jönni.

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés