2024. 12. 9. hétfő

Natália
1 EUR 411 HUF
1 GBP 497 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Húsvét a lelki és gasztronómiai megújulás jegyében

Húsvét a lelki és gasztronómiai megújulás jegyében

A húsvét az európai és egyben a magyar hagyományok egyik legfontosabb ünnepe. Mind a teológiai, mind a nép-kulturális szerepe és hagyományai megkérdőjelezhetetlenek.
Akármelyik aspektusból is közelítünk hozzá: ez az újjászületés és a megújulás ünnepe. Mi
szimbolizálná ezen szavak tárgyi valóját jobban mint a virágok öntözés utáni kibújása a
talajból vagy a tojás, amely egy olyan tárgy, amiből egy egész élet létre tud jönni, és amiben
meg is van minden tartalom ehhez.
Nem csoda tehát, hogy a húsvéti hagyományokhoz, játékos közösségi élményéhez
kapcsolódott a hölgyek megöntözése. Ahogy az sem véletlen, hogy a locsolók pedig piros
vagy éppen részletgazdagon díszített tojásokat kapnak „munkájukért” cserébe. Sőt a tojás a
húsvéti asztal, a reggeli elengedhetetlen elemévé is vált a hosszú-hosszú évek alatt, aminek
mindig ott kell lennie a főtt sonka mellett.
– A hagyományos tojásos ételek is rendkívüli gazdagságot mutatnak. A tojás az egyik legjobb,
természetes fehérjeforrásunk, évezredek óta velünk élő csodaszer. Ugyanis a tojás nem csak
üres kalória, hanem minden benne van, ami egy élet kialakulásához szükséges, gondolva itt
magas fehérje-, vitamin-, ásványi anyag tartalmára. Tehát az őseink részéről remek választás
volt – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.
A húsvét a megújulás ünnepe. Akkor miért újévkor teszünk fogadalmakat, igyekszünk akár
táplálkozási szokásainkat megújítani? Talán a fejünkben egyszerűbb egy naptári új évhez
társítani az újrakezdést. Azonban, ha nem tettük volna ezt meg január 1-én, vagy már el is
akadtunk volna, most újra megpróbálhatjuk. És ehhez, főleg a kilók leadása és a jobb
sportteljesítmény szempontjából remek segítő társunk lehet a tojás.
– Kutatások mutatják, hogy a megemelt fehérjebevitel önmagában is testsúly-csökkenéssel
jár hosszú távon. A tojás pedig rengeteg jól hasznosuló proteint tartalmaz. A tojás
mindemelett, főleg, ha sok friss zöldség társaságában reggelire fogyasztjuk, a szervezet
működésének elindításában, és az egész napos telítettségi érzet meglétében is nagy
segítségünkre lehet. Ráadásul a sportolók teljesítményének fokozásához, az izomzat
táplálásához is remek választás – folytatta Dr. Németh Csaba.
A tojás fogyasztása ráadásul ma már sokkal változatosabb formában történhet mint pár tíz
évvel korábban. Olyan tojásfehérje alapú termékek jelentek meg a polcokon, amikkel nem
csak a tejfehérje-allergiások, laktóz-érzékenyek tudják remekül helyettesíteni a tehéntejből
készült túrót, tejfölt, krémeket, de a szénhidrát- és zsírmentesen táplálkozóknak is
alternatívákat nyújtanak. Ráadásul a segítségükkel akár a húsvét is még tojásosabbá tehető.
A húsvét jegyében itt van egy igazi aktuális finomságnak, a tormakrémes húsvéti ToTu-s,
sonkás kockának a receptje. Remek kis, egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon mutatós
vendégváró falatok. A recept 25 darabos kocka zila tortaformára van méretezve.
Hozzávalók:
az alaphoz:
80 dkg puhára főtt füstölt sonka (tarja vagy csülök) ledarálva
40 dkg ToTu krém extra

3 tojás
törött bors
a forma kikenéséhez:
folyékony kókuszolaj
a töltelékhez:
20 dkg ToTu krém
10 dkg folyékony kókuszolaj
cukormentes ecetes torma ízlés szerint
törött bors

a díszítéshez:
főtt tojás
uborka

Az alap hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Kiolajozott 25 darabos kocka zila formába
töltjük. 150 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. Eltávolítjuk a formát. A
töltelékhez a kókuszolajat és a ToTu krém összekeverjük. Akkor jó, ha vaj állagot kapunk.
Sóval, törött borssal, ecetes tormával ízesítjük. Csillagcsőrös habzsák segítségével megtöltjük
vele a kockákat. Negyedbe vágott főtt tojás és uborka szeletekkel díszítjük. Tálaláskor
szeleteljük.
Ugyanakkor hasonló finomságokkal érdemes szeretteinket nem csak ünnepnapokon, de a
hét minden napján is meglepni. Hiszen akár idős szeretteink izomzat vesztésének
megállítására, akár a gyerekek fittségének fenntartásához remek választás a tojásfehérje. A
tojás nem csak húsvétkor kiváló választás!
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp