2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Öt év sikerei – öt év tervei az uniós környezetvédelemben

Öt év sikerei – öt év tervei az uniós környezetvédelemben

Öt év sikerei – öt év tervei az uniós környezetvédelembenSzabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő május 15-én, az MSZP székházában sajtótájékoztatót tartott,

 

melyen beszámoltak az Európai Parlamentben 2004 és 2009 között a környezetvédelemben elért eredményekről és a 2009-2014 évi tervekről.
Eredményként könyvelték el, hogy megmaradt hazánkban a MON810 moratórium és Hegyi Gyula jelentése megszigorítja a GMO-k (genetikailag módosított szervezetek) engedélyezését. A következő ciklusban el kell érni, hogy minden ország maga dönthessen, akar-e GMO-t a területén.
Kifejtették, hogy a klímaváltozás elleni harcban a szocialistákat az az alapelv vezérelte, hogy a környezeti és szociális értékeket össze kell kapcsolni. Elértük, hogy Magyarország kompenzációt kapott az ipar összeomlása miatti kibocsátás csökkentésért. Hegyi Gyula és Olajos Péter sikeres módosító javaslata alapján a távfűtés ingyen kvótát kap az ETS-ben, mentesül a „klímaadó alól”. További célkitűzés, hogy a klímakereskedelemben kihasználjuk az előnyeinket, komoly uniós támogatást szerezzünk a távfűtő rendszerek korszerűsítésére.
A magyar képviselők eredményes harcot folytattak a rákkeltő anyagok ellen: megszületett a szigorú vegyi anyag szabályozás, a REACH, 30000 vegyi anyag újraszabályozása. Ésszerű kompromisszum alakult ki a mezőgazdaság és egészségvédelem között a növényvédőszer-jogszabályokban.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy még megoldandó feladat az élelmiszerbiztonság javítása, kemény uniós jogszabályokkal és ellenőrzéssel távol kell tartani a szennyezett, rákkeltő és más módon veszélyes élelmiszereket.

Sikeresen küzdöttek a magyar képviselők a verespataki ciános aranybánya beruházás ellen és folytatódik a harc a Szentgotthárdnál, a határnál tervezett szemétégető felépítése ellen. A Rába habzásának megállításában eredményes volt az együttműködés az osztrák kollegáknál
További feladatként jelölte meg Hegyi Gyula, hogy a Szigetköz vízellátásánál érvényesíteni a kell a víz keretirányelvet. Árvízvédelemnél biztosítani kell, hogy nélkülünk ne születhessen semmilyen döntés, ne végezzenek munkálatokat a felvizi szomszédos országokban.
Sikeresnek mondható, fejtették ki a tájékoztatón, hogy szigorították az ipari engedélyezést, azért, hogy csak a legjobb, környezetbarát technológiát lehessen Európába telepíteni. Hangsúlyozták viszont, hogy erősíteni kell a társadalmi kontroll: a lakosokat tájékoztatni kell arról, hogy milyen üzem települ melléjük.
A 24 tagú magyar delegációból ketten foglalkoztak környezetvédelemmel: Hegyi Gyula (MSZP) és Olajos Péter (MDF), utóbbi nem indul újra. A sajtótájékoztatón elhangzott, közös magyar érdek, hogy legalább egy olyan magyar képviselő maradjon az Európai Parlamentben, aki csatlakozásunk óta folyamatosan az uniós környezetvédelemben dolgozik.
Budapest, 2009. május 15.
Földeák Iván
Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkára

.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…