Mácsai Pállal folytatódnak a ZsÖK online programjai!
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. április 21. szerda

Konrád ünnepli névnapját.
Holnap Csilla napja lesz.
Főoldal Programajánló Mácsai Pállal folytatódnak a ZsÖK online programjai!
Mácsai Pállal folytatódnak a ZsÖK online programjai! PDF Nyomtat Email
2020 december 01., kedd 10:11

Folytatódik a Zsolnay Örökségkezelő NKft. élő online közvetítése, december 15-én Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estjét követhetik online az érdeklődők.

Nagy érdeklődés közepette zajlott a ZsÖK első próba streamelése novemberben, ennek során a Zsolnay Színház Reloaded * Háy János: A lány, aki hozott lélekből dolgozott című darabot láthatta online a közönség. A próbaverzió után ezúttal a technikai feltételeket még inkább finomítva, profi közvetítés útján látható Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje, Befogad és kitaszít a világ címmel.


A közvetítés érdekessége, hogy a két művész valóban leutazik Pécsre, és a Zsolnay Negyed E78-as koncerttermében, élőben tartja meg az előadást, ahogyan eredetileg is történt volna. A különbség csak annyi, hogy a nézők nem személyesen, hanem online követhetik a műsort.


Az előadás tulajdonképpen egy kétszemélyes zenés színház Francois Villon verseivel. Miért sikeresek Magyarországon ezek a fél évezredes balladák? A költő nagyságán túl azért, mert Villont épp magyar nyelvre fordították legtöbbször és legtöbben, épp a huszadik században, és épp a magyar irodalom legjelesebbjei. Ezeket a verseket szinte mindenki ismeri, sokan kívülről fújják: nemzedékek önmeghatározásának állomása a villoni személyiség és az azt magyarra ültető szövegek iránti elfogult szeretet. A műsor sok fordítást használ: József Attila, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Mészöly Dezső és Vas István szövegein túl Faludy közismert átirataiból is elhangzik jónéhány.


Huzella Péter a régi Kaláka együttes Villon-lemezén megjelent dalait és ehhez az előadáshoz írt új szerzeményeit énekli, Mácsai Pál pedig nem csak mondja, játssza, éli a verseket, hanem énekel és gitározik is. A két gitár és az ének eredeti jogaiba helyezi vissza a verseket, hiszen Villon a maga korában közismert dallamokra írt.  A mai értelemben vett versként, zene nélkül megszólaló szövegek kortársi hangon szólnak.


Igazi különlegesség, izgalmas kaland Villon mindig érvényes, örök emberi szövegeit hallani közel félévezredes távolból. Az előadásra a korábban megváltott jegyek érvényesek és további stream jegyek elérhetők az alábbi linken: https://www.e78.hu/programok/befogad-es-kitaszit-a-vilag-macsai-pal-es-huzella-peter-villon-estje


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások