Kopjafaállítás a haza ifjú hősének tiszteletére
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. május 30. szombat

Zsanett, Janka ünnepli névnapját.
Holnap Angéla napja lesz.
Főoldal Programajánló Kopjafaállítás a haza ifjú hősének tiszteletére
Kopjafaállítás a haza ifjú hősének tiszteletére PDF Nyomtat Email
2019 november 05., kedd 20:03

Egán Iván Pál – a századforduló kárpátaljai akcióját szervező Egán Ede unokája – 1944-ben hadapród társaival önként jelentkezett a Budapestet bekerítő frontra. Alig tizennyolc évesen, november 16-án a Pest megyei Üllő határában hősi halált halt, aminek 75. évfordulója alkalmából a Magyar Patrióták Közössége kopjafát állít a kisváros katolikus temetőjében. A megemlékezés november 16-án szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik a plébániatemplomban, majd 11 órától a temetőben folytatódik. Beszédet mond Botlik József történész.

A Budapesten 1927. január 25-én született Egán Iván Pál, a marosvásárhelyi Magyar Királyi „Csaba királyfi” Honvéd Gyorsfegyvernemi Hadapródiskola növendéke volt. Budapest védelme érdekében néhány társával együtt elhagyták körletüket és a magyar 1. páncélos hadosztály parancsnokánál jelentkeztek. A mindössze 17 éves Egán Iván Pált nevezték ki az Üllő határában állomásozó egyik alegység parancsnokává. 1944. november 16-án egy becsapódó aknagránát végzett vele, hősi halált halt a szovjet Vörös Hadsereggel vívott harcokban.

Egán Iván Pál kultuszát a kommunista rendszer idején tiltották, ezért nem válhatott az önfeláldozó hazafiság fiatal eszményképévé. 1993. május 12-én a Honvédelmi Miniszter posztumusz hadnaggyá léptette elő a haza védelmében tanúsított hősies helytállásáért.

Egán Iván Pál elhivatottsága hazájáért példaként szolgál a mai kor embere számára is. A Magyar Patrióták Közössége magára vállalta az utókor kötelességét, hogy Egán Iván Pál hősies helytállását megörökítse azon a helyen, ahol fegyverrel a kezében küzdött az ellenséggel szemben.

A rendezvény délelőtt 10 órakor emlékmisével kezdődik az üllői katolikus templomban (Templom tér 4., a kisváros központjában), majd a megemlékezők átvonulnak a közeli katolikus temetőbe (Ócsai út), ahol 11 órakor sor kerül a kopjafa leleplezésére és felszentelésére. A kopjafát Kovács Kornél plébános szenteli fel, majd megtörténik a koszorúk elhelyezése. A megemlékezés napjára a Patrióták egy különleges kiadvánnyal is készülnek a haza ifjú hősének életéről, amely Botlik József történész munkája.

Legyünk ott minél többen, és adjuk meg a tiszteletet a haza ifjú hősének … mert ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak!Magyar Patrióták Közössége

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások