Nyolcak vándorkiállítás Edelényben
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. augusztus 6. csütörtök

Berta ünnepli névnapját.
Holnap Ibolya napja lesz.
Főoldal Programajánló Nyolcak vándorkiállítás Edelényben
Nyolcak vándorkiállítás Edelényben PDF Nyomtat Email
2019 május 23., csütörtök 14:57

NYOLCAK VÁNDORKIÁLLÍTÁS AZ EDELÉNYI L’HUILLIER – COBURG-KASTÉLYBAN


A Nyolcak avantgárd festőcsoport grafikáiból és több olajképéből álló vándorkiállítás nyílt meg az Edelényi kastélysziget pazar barokk kastélyában 2019. május 23-án. A tárlat korábban a sümegi püspöki palotában volt látható, a vándorkiállítás első helyszíneként a látogatók Tiszadobon, az Andrássy-kastélyban tekinthették meg a különleges gyűjteményt. Horváth Béla művészettörténész pályafutásának négy évtizede alatt kitartóan gyűjtötte a századelő haladó szellemű magyar művészeinek alkotásait. A több mint 60 műalkotást – festményt, rézkarcot és rajzot – bemutató vándorkiállítás különlegessége, hogy a művészcsoport mind a nyolc tagjának - Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos – alkotásai együtt láthatóak.
A Nyolcak a 20. századi magyar művészet első, valóban a modernizmus elveit valló, sajnos rövid életű társasága (1909-1912). Azt a szerepet töltötték be, mint az irodalomban a Nyugat folyóirat írói vagy a zenében Bartók Béla és Kodály Zoltán. Megkísérelték a képzőművészetet a kor legfontosabb tendenciáihoz igazítani. Művészetüket az impresszionizmus hangulati festészetével szembeni radikális szemléletváltás, a világnézeti útkeresés, stílusukban pedig a nyugati orientáció jellemezte – tagjainak többsége hosszú időt töltött a francia fővárosban. 1908-ban még a jelképes „Keresők" elnevezést használták, csak 1911-től, második kiállításuktól nevezték magukat a csoport tagjairól Nyolcaknak.
A Nyolcak tagjai új kifejezési lehetőségeket keresve szakítottak a plein-air festészet naturalizmusával és a látványfestészet meghaladását tűzték ki célul. Ezáltal megtették a döntő lépést a modernizmus felé. Alkotásaiknak köszönhetően a magyar művészet bekapcsolódott a kor nemzetközi áramlatába.
A múlt század tízes-húszas éveiben született művek között megtalálhatók Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos alkotásai. A püspöki palotában további harminc olajkép található a Nyolcak művészcsoporttól. A múlt századelő magyar avantgárd csoportjának alkotásai Sümeg város önkormányzatának tulajdonában vannak. A jelentős értéket képviselő grafikákat rendszeresen kölcsönzik.
Horváth Béla a magyar művészettörténet talán legizgalmasabb fejezetének számító Nyolcak művészcsoport tevékenységét kutatta, megkülönböztetett figyelmet szentelve Kernstok Károly és Czigány Dezső munkásságának. Elévülhetetlen érdeme, hogy számos esetben a kallódástól mentett meg a Nyolcakhoz köthető rajzokat, vázlatokat. A kollekció egyenetlen, de izgalmas: a fő művek és a grafikai remekek mellett adalékértékű rajzok és műtermi melléktermékek is kerültek bele. Ám épp ez teszi remek tanulmányi gyűjteménnyé, mely a maga módján kiválóan szolgálja az első magyar avantgárd csoport lényegének megismerését.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások