mit adhat a modern apa gyermekének?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. október 15. kedd

Teréz ünnepli névnapját.
Holnap Gál napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra mit adhat a modern apa gyermekének?
mit adhat a modern apa gyermekének? PDF Nyomtat Email
2019 június 14., péntek 18:34

A mai társadalomban csendes apa-forradalom zajlik, hiszen a korábban elfogadott elsődlegesen családfenntartó, gyermeknevelésben kevésbé hangsúlyos szerepet vállaló apakép fokozatosan átalakul. A modern apa gyakran már megfoganásától kezdve kíséri gyermeke fejlődését, és aktívan bekapcsolódik a nevelésébe. A K&H gyógyvarázs program, a gyermekek testi és lelki egészségének támogatójaként apák napja alkalmából összegyűjtötte, hogy mennyi mindent adhat egy apa gyermekének azzal, hogy kiveszi a részét a nevelésből.
Húsz évvel ezelőtt az apákra elsősorban a család kenyérkeresőiként tekintettek, manapság azonban átalakulóban van az apák szerepe a családban. Léder László pszichológus szerint bár továbbra is él az az elvárás az édesapákkal szemben, hogy ők biztosítsák családjuk fő bevételi forrását, ezzel párhuzamosan viszont egy másik kívánalom is megfogalmazódott: a modern apukák legyenek minél többet családjukkal, gyermekeikkel. A K&H gyógyvarázs program a gyermekek testi és lelki egészségének elkötelezett támogatójaként apák napja alkalmából összegyűjtötte, hogy mennyi mindent adhatnak gyermekekeiknek azok az apák, akik megtalálják a helyes egyensúlyt.

apuka születik

Manapság az apák gyakran már a várandósság ideje alatt is bekapcsolódnak a kicsik életébe. Ha pedig már ebben a korban kialakul a kötődésük a picivel, akkor az új jövevény érkezése után is szívesebben vehetnek majd részt a nevelésben. Ennek pedig egyértelműen pozitív hatása van a gyermekek fejlődésére. Egy, az ’50-es években elkezdett és negyven éven át folytatott kutatás eredményei szerint azok a babák, akiknek édesapjuk már életük korai szakaszától kezdve aktívan jelen volt, akár már féléves korukban sem féltek annyira az idegenektől, mint más gyermekek, és később is empatikusabbak voltak, valamint szorosabb társas kapcsolatokat tudtak kialakítani.

apa mint játszótárs

Kiskamasz korban is komoly hatással bírhat az apa-gyerek kapcsolat. A kergetőzés, birkózás segít a kicsiknek elsajátítani a szabálykövetést, az önkontrollt és azt a képességet, hogy olvasson mások metakommunikációs jeleiből. A minőség azonban fontosabb a mennyiségnél, ugyanis a picik megérzik, ha nem élvezik az osztatlan figyelmet.  Ezért amikor játékidő van, nem lehet közben e-mailezni vagy tévézni – apukának sem.

a legnépszerűbb apás programok
Amikor a gyermek kinövi a kergetőzést, akkor már bevonható a ház körüli teendőkbe. A barkácsolás is lehet közös program, legyen szó akár egy madáretető vagy anyának egy virágtartó állvány készítéséről. A kertészkedés és a sportprogramok is rendkívül népszerűek: biciklizés, túrázás, úszás, de még egy közös szurkolás – akár élőben, akár a tévé képernyője előtt – is erősítheti a kapcsolatot. A közös vásárlástól sem kell megijedni, sőt, a kamaszodó gyermekek számára apjuk építő jellegű kritikája sokat segíthet önbizalmuk fejlesztésében.


nagyobb korban is támasz
Amikor a gyermek kamaszodik és feszegeti a határokat, akkor is jó, ha érzi maga mögött az apa által nyújtott biztonságot. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a kamaszok lázadásának elsődleges oka a szülőktől való függetlenedés vágya. A gyermekkortól felépített, kiegyensúlyozott apa-gyermek kapcsolat segíthet átlendülni a pubertáskor nehézségein.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások