Barka speciális vendégház Szakáldon
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. május 23. csütörtök

Dezső ünnepli névnapját.
Holnap Eszter napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Barka speciális vendégház Szakáldon
Barka speciális vendégház Szakáldon PDF Nyomtat Email
2019 március 06., szerda 07:11

Tíz férőhelyes vendégházzal és speciális programcsomagot kínáló szolgáltatással várja a fogyatékkal élőket illetve a többségi társadalomhoz tartozó látogatókat hamarosan szakáldi vendégházában a Miskolci Autista Alapítvány. A szerveződés szociális farmként működő telephelyén hozta lére a társadalmi vállalkozást, több mint 59 millió forintos ráfordítással, mely tartalmazza az épület kivitelezését és 10 megváltozott munkaképességű dolgozó oktatását és foglalkoztatását. A projekt tavaly márciusban indult és az idén február végén zárult.

Áll a vendégház és munkára készen vár a 10 új munkavállaló, akik elsősorban a vendégfogadásban, az étkeztetésben, az állattartásban, vendégváró aszalványok, lekvárok, befőttek előállításában, sajtkészítésben, kézműves hagyományőrző és terápiás foglalkozások, valamint a Miskolc és környékbeli turisztikai látványosságok megismertetésében vállalnak majd szerepet. Nemrégiben kapták meg azt a tanúsítványt, amelyet az Értékek Háza Alapítvány szervezte képzésben a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságában szereztek. A 365 nap vendéglátás vidéken elnevezésű tanfolyam kifejezetten a falusi hagyományok őrzésére és a praktikus tudnivalókra készítette fel a fiatalokat. A ház két vezetője is vizsgázott a napokban. Bohus Viktória projektvezető és Házy Júlia, a Barka Farm munkatársa is készül a feladatra és falusi turizmus képzést abszolvált a Jakab Oktatási Kft-nél.

A farm terápiás jelleggel működik majd, ezért szemléletformáló rendezvények segítették a népszerűsítést az elmúlt öt hónapban a Zöld Kapcsolat Egyesület szervezésében, F.Nagy Zsuzsanna ökológus szakmai vezetésével.  Falusi disznótor és kolbásztöltő bemutató, gulyásfőző verseny, Házi Sajtok Napja, napkollektoros gyógynövényszárító és gyümölcs aszaló építését célzó önkéntes nap, ökokertész tanácsadással összekötött palánta és magbörze, valamint Hagyományőrző Népművészeti Fesztivál is  volt a programok között. Az események nagy részét íjászattal, kutyaterápiával, állatgondozással kiegészítve a jövőben is megszervezik.

A szálláshelyre és a speciális programokra elsősorban a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családokat, a társintézmények ellátottjait várja az alapítvány, de gyerekcsoportokat és munkahelyi közösségeket is szívesen fogadnak az ország minden területéről.

A vendégház megnyitása azonban a tervezett tavaszi határidőre nem valósul meg. A pályázat ugyanis csak a házépítést, a munkavállalók képzését és a népszerűsítő programok bonyolítását támogatta. A berendezés beszerzése nem szerepelhetett a költségvetésben, ezét időbe telik bebútorozni és felszerelni a szálláshelyet. Szükség van még ágyakra, szekrényekre, székekre, textilekre és más berendezési tárgyakra. Ugyan a konyhát a működtető Miskolci Autista Alapítvány designere Szalkai Dániel megtervezte és egy támogató szülő valamint a Maacraft Műhely munkatársai jóvoltából annak berendezése elindult, a ház nagy része még üres. Ugyancsak más forrásból egy kültéri kemence építése is folyamatban van, de a ház környékének kialakítása várat magára. Hiányzik a térkövezés, terápiás kert rendezése, gyümölcsfa telepítés, autistaspecifikus játszótér kiépítése. Az alapítvány a támogatók segítségében bízik, hogy a házat mielőbb megnyithassa és rendeltetésszerűen használni tudja.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások