Kollerit: A tizedik
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. május 25. szombat

Orbán ünnepli névnapját.
Holnap Fülöp napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Kollerit: A tizedik
Kollerit: A tizedik PDF Nyomtat Email
2019 február 25., hétfő 11:40

Kollerit: A tizedik, Magyarország területéről leírt ásvány


A Nemzetközi Ásványtani Társaság a napokban ismerte el új ásványfajként a kolleritet, ezzel tízre emelkedett a Magyarország területén felfedezett ásványok száma. A példányokat Koller Gábor gyűjtötte 2009-ben a Pécshez tartozó vasasi feketeszén-külfejtés egyik égő meddőhányóján. Ennek az ásványnak újabb leletei azóta sem kerültek elő. A gyűjtő felismerte, hogy a lelőhelyről korábban nem látott ásványról van szó, ezért meghatározás céljából példányokat küldött a Herman Ottó Múzeumba. Az ásvány leírását a következő kutatók végezték el: Fehér Béla (Herman Ottó Múzeum, Miskolc), Sajó István (Pécsi Tudományegyetem), Kótai László (MTA Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Budapest), Szakáll Sándor (Miskolci Egyetem), Martin Ende (Bécsi Egyetem), Herta Effenberger (Bécsi Egyetem), Mihály Judith (MTA Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Budapest) és Szabó Dávid (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest).
A kollerit egy rombos rendszerben kristályosodó, víztartalmú ammónium-vas-szulfit-hidroxid, képlete: (NH4)2Fe(SO3)2(OH) • H2O. Szulfitok a természetben nagyon ritkán fordulnak elő, a kollerit mindössze a 11. ismert szulfition-tartalmú ásvány a világon. Az ásványt a kutatók Koller Gábor pilisborosjenői ásványgyűjtő tiszteletére nevezték el. A típuspéldányok a Herman Ottó Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményében kerültek elhelyezésre.
A kolleritet a nagyközönség március 9-10-én a Miskolci Egyetemen megrendezésre kerülő Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon, a Herman Ottó Múzeum asztalánál tekintheti meg. Az ásványt Fehér Béla mutatja be előadásában a rendezvény szombat délutáni programjában.

Képek:

1. Sárga, tűs kolleritkristályok sugaras halmazai. Koller Gábor gyűjteménye. Fotó: Tóth László.
2. Koller Gábor a gyűjtő és névadó, kezében egy kolleritet tartalmazó kőzetpéldánnyal. Fotó: Szilágyi Zsófia.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások