89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. május 21. kedd

Konstantin ünnepli névnapját.
Holnap Júlia, Rita napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok
89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok PDF Nyomtat Email
2018 május 30., szerda 21:53

Miskolc, 2018. június 6–9., Könyvtér (Erzsébet tér)

Sajtóanyag – A miskolci 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok sajtótájékoztatójáról
2018. május 30., Könyvtér (Erzsébet tér)
A tájékoztatót tartotta:
Dr. Pataki Anett, MMJV Humánszolgáltatási Osztály vezetője és
Dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója

Dr. Pataki Anett köszöntőjében kiemelte: A miskolci könyvhetet a város támogatásával a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szervezi. Közös cél a könyv, az olvasás és a kultúra népszerűsítése. A programok fő vezérfonala is a könyv – a könyvtár – és Miskolc város irodalmi és kulturális értékei mentén bontakozik ki.
A könyvtár értékközvetítő szerepét a város igyekszik megbecsülni. Javítja a működés feltételeit, hogy a közösségi programoknak, előadásoknak, gyermekrendezvényeknek, rendhagyó irodalomóráknak vonzó helyszínei legyenek és maradjanak. A könyvtárak fejlesztése kisugárzik a szűkebb-tágabb környezetükre. A könyvhétnek is megvan a maga kisugárzása, szerepe a város kulturális életében. A rendezvény segítésével a cél nemcsak az, hogy a gyermekek kedvet kapjanak az olvasáshoz, hanem még inkább az, hogy olvasó, tájékozott felnőtté váljanak. Olyanokká, akik saját és közösségi életükben egyaránt érzékenyek a minőségre, a minőségi kultúrára.

A megnyitó

Dr. Prokai Margit emlékeztetett: Miskolc életében különleges helyet foglal el az ünnepi könyvhét – hiszen Miskolcnak is fontos helye van a könyvhét történetében. 1927-ben, Miskolcon, a kamara, a közgyűjtemények, a könyvtár(!), majd a Miskolci Akadémiai Bizottság Erzsébet téri székházában tette azt a javaslatot Supka Géza író, művelődéstörténész, hogy szabadtéri könyvünnepet szervezzenek Magyarország minden kisebb és nagyobb településén. Napjainkban Miskolc az első város, ahol kezdetét veszi a könyvünnep – egy nappal hamarabb, mint máshol.

2018. június 6-án, szerdán délután 4 órakor
Kiss Anna Kossuth-díjas költő, a Nemzet Művésze nyitja meg az ünnepi könyvhét miskolci programsorozatát.
Köszöntőt mond: Dr. Kiss János, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere

Páros év lévén a megyei megnyitót a megye egy másik városában tartjuk. Idén Mezőcsát ad otthont ennek a rendezvénynek. Június 6-án, szerdán de. 11 órakor köszöntőt mond: Tállai András országgyűlési képviselő, Török Dezső, a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Siposné Horváth Anita, Mezőcsát város polgármestere. Az ünnepi könyvhét megyei rendezvényeit Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a József Attila Színház igazgatója nyitja meg.

Irodalmi terasz, színpad és sok minden más

Miskolcon hagyományosan az Erzsébet tér válik Könyvtérré. Itt a könyvek mellett színpadi produkciók, játékok, különböző élmények várják az érdeklődőket. Rögtön a nyitónapon, Az irodalmi hősök köztünk élnek! mottó jegyében, jelmezesek segítségével valóban találkozhatunk regények és mesék szereplőivel, akik többféle módon is játékra hívják majd a közönséget.
A téren töltött idő egyik lényeges pontja mindenképp az új könyvek felderítése, a vásárlás.
Hagyományosan jó partnerekre találunk a kereskedőkben és a helyi kiadókban, így idén még többen hozzák el és kínálják kedvezménnyel kínálatukat, mint tavaly. Ott lesznek a Könyvtéren: Advent Kiadó, Antikvárium Miskolc, Bíbor Kiadó, Észak-Keleti Átjáró Egyesület, Fókusz Könyváruház, Géniusz Könyváruház, Gömörország Kulturális Egyesület, Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, Könyvsziget Könyvesbolt, Libri Könyváruház, Szinvapark Líra Könyváruház.

Másik fontos része a találkozás a szerzőkkel.

A tér egyik sarkában idén is kinyit az Irodalmi terasz, ahol kényelmesen dedikálhatnak, beszélgethetnek egymással a szerzők – és az olvasók, akár hosszabb ideig is. Nagyon fontosnak tartjuk a helyi alkotók meghívását, ugyanakkor olyan írókat is várunk a térre, akiket, reményeink szerint, ugyancsak nagyon sok miskolci lát örömmel.
A harmincnál is több szerző közül csak néhány név (időrendben): Fecske Csaba, Csorba Piroska, Vitkolczi Ildikó, Lőrinc L. László, Száraz Miklós György, Kiss Ottó, Mörk Leonóra, a Történelmiregény-írók társaságának tagjai… A szépírók mellett itt lesznek a miskolci világjárók: Nagy Bendegúz és Bielek Elemér, hangsúlyt kap a testi és lelki egészség, például Sári Edina „pauzakönyvei” és Mihalec Gábor Házasság 2.0 című könyvének bemutatója révén, vagy a történelem a Szent Korona amerikai kalandját (Glant Tibor) és a Felvidék Trianon utáni történetét (Popély Gyula) feldolgozó könyvek által – utóbbiakkal viszont már túl és lépünk a Könyvtér keretein időben is, így ezekre még visszatérünk.

A tartalmas időtöltésben fontos szerepe van a színpadnak.


A folyamatos műsorban a város fiatal, iskolás tehetségei éppúgy fellépnek, mint ismert művészek – itt lesz például a Fazekas és az Avastetői általános iskola éppúgy, mint a Fényi Gyula és a Zrínyi Ilona Gimnázium, az Egressy–Erkel Zeneiskola együttesei, a Csodamalom és a Kalamajka Bábszínház, a Twist Olivér Kórus, a Szinvavölgyi Néptáncműhely, a Mintha Zenekar, az Akvarell Szécsi Vikivel és Vihula Mihajlóval.
A szerdai nyitó- és a péntek esti nagykoncerten a Kaláka együttest, illetve Dinnyés Józsefet hallhatjuk – mindketten a Bartók Plusz Operafesztivál támogatásával jönnek Miskolcra. Egyiküket sem kell bemutatni – de hozzáfűzni annyit érdemes: a Kaláka a programsorozatot megnyitó költő, Kiss Anna számos versét megzenésítette, és természetesen el is játssza. Dinnyés József pedig új, Dallamos közérzetem című lemezét mutatja be Miskolcon.

A pénteki Dinnyés-koncerttel természetesen nem zár be a Könyvtér, hiszen a szombat hagyományosan gyermeknap! Lesz bábszínház a színpadon, állatsimogató, királylány- és vitézképző a kézművessátornál és sok-sok, a legkisebbnek szóló könyv. Ugyanakkor a legkisebbek is mindennap megtalálhatják a nekik szóló könyvheti programot!

Mindezek mellett még sok élmény várja a téren a látogatókat.

Ebben az évben is lesz Könyvheti totó, aminek kitöltésével a könyvárusok által felajánlott könyveket lehet nyerni. Ahogy tavaly, úgy idén is, jó válaszokért cserébe egyedi, vendégeink által dedikált bögréket is lehet nyerni a téren! József Attila és Ady Endre mellé csatlakozik Szabó Lőrinc, az ő alakjuk is jelen lesz a téren, így velük is lehet közös fotót készíteni! Újabb lapok készülnek a miskolci középiskolások által festett Miskolci Értékek Kódexébe.
A Mátyás-emlékév alkalmából kinyitunk egy „óriás Corvinát”, aminek segítségével lefotóztathatjuk magunkat Mátyásként, Beatrixként, esetleg udvari bolondként… Lesz ügyeskedés, könyvkészítés a kézműves sátorban. Csütörtökön belvárosnéző sétára indulhatnak az érdeklődők az Észak-Keleti Átjáró Egyesület vezetésével. És a péntek az a nap, amikor Egyszer lesz Miskolcon kutyavásár! Ezáltal összekapcsoljuk azt a hagyományunkat, hogy segítő szervezeteket hívunk meg a térre – és a Mátyás-évet. Délelőtt a MÁSA, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány kedvencei és tanácsadói, délután a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány kiképzett segítőkutyái, valamint a vakok és gyengénlátók megyei egyesületének tagjai lesznek vendégeink, és eljön Magos Judit, a Demény-könyvek szerzője is.
A könyvaukció sem marad el, most csütörtökön este, a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában várja a könyvgyűjtőket az Újdiósgyőri Antikvárium és Régiségbolt. Pénteken pedig közéleti szereplők beszélgetnek a könyvgyűjtésről és az olvasásról a Könyvtéren.

Találkozások más helyszíneken

A csütörtök is különleges nap lesz – de elsősorban a Tompa Mihály Könyvtárban. Ugyanis a könyvhét alatt, sőt azon túl is, június 4-étől 12-éig mindennapra jut legalább egy-egy könyvbemutató, író-olvasó találkozó a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében és tagkönyvtáraiban. Így például hétfőn Glant Tibor történésznek a korona hazatérését feldolgozó könyvének bemutatója a központi épületben; kedden Fecske Csaba József Attila-díjas költő köszöntése 70. születésnapja alkalmából a Szabó Lőrinc Könyvtár udvarán. Szerdán, a megnyitó után a központi épületben találkozhatunk Kiss Anna költővel.
Június 7-én, csütörtökön tehát vasutas napot tart a Tompa Mihály Könyvtár a Miki és a lillafüredi kisvasút című könyv bemutatja kapcsán. Ugyanakkor a Mesebirodalom olvasóival találkozik Kiss Ottó József Attila-díjas író, költő, a Petőfi könyvtárban Száraz Miklós György József Attila-díjas író várja az olvasókat, a közpint épületben Gyarmati Béla: Anna napjai című könyvének bemutatóját tartjuk, míg a Szabó Lőrinc Könyvtárban Popély Gyula szlovákiai magyar történetíró Felvidék-könyveiről beszélget a szerzővel Balassa Zoltán kassai helytörténész, újságíró.
Sári Edina és dr. Mihalec Gábor is az élet nehéz szakaszain segít átjutni munkájával és könyveivel, pénteken ők lesznek egy-egy könyvtár vendégei – és természetesen a Könyvtéré is, hiszen a szerzők többsége a Könyvtérre is kilátogat, hogy dedikáljon, beszélgessen olvasóival.
A Könyvtér zárása után, de még az ünnepi könyvhéthez kapcsolódva lesz hétfőn a Lévay József emlékódái és emlékbeszédei című kötet és a Lévay-adattár bemutatója, kedden pedig Csorba Piroska beszél új, Mesélj rólam című könyvéről.
Így tehát a miskolci ünnepi könyvhét egy nappal hamarabb kezdődik, és egy nappal tovább tart, mint az országosan meghirdetett rendezvénysorozat.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások