Van mire emlékeznünk, és van mit átadnunk!
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. március 25. hétfő

Irén ünnepli névnapját.
Holnap Emánuel napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Van mire emlékeznünk, és van mit átadnunk!
Van mire emlékeznünk, és van mit átadnunk! PDF Nyomtat Email
2018 március 20., kedd 06:40

A hazánk valójában a magyar nyelv, a kultúránk, közös történetünk. A könyvtár mindennek nemcsak őrzője, de megtartója, ahogy a kistelepülések közösségeinek is. Ezért tartották Telkibányán a megújult könyvtár átadását a március 15-ei ünnepséggel együtt. Ezzel is hangsúlyozva: van mire emlékeznünk – és van mit átadnunk!

Telkibánya alig 600 fős kisközség, de a kora tavasztól késő őszig tartó időszakban megsokszorozódik a lélekszám. Sokaknak van itt üdülőházuk, és a turisták is folyamatosan érkeznek az ezüst- és aranybányászatáról, keménycserép-gyártásáról ismert, gyönyörű természeti környezetben fekvő településre. Ezért folyamatosan igyekszenek fejleszteni – a vendégek kényelméért és az itt élők életminőségének javításáért. Ebbe a sorba illik a könyvtár megújítása is. Kassai Zoltán polgármester mindehhez hozzátette: az önkormányzat több mint 300 ezer forint értékben felújította a belső teret, amit 20 négyzetméterrel (45-ről 65-re) meg is növeltek. A Nemzeti Kulturális Alap mintegy 2,8 millió forintos támogatásával pedig új polcokkal, asztalokkal, szőnyegekkel rendezhették be a könyvtárat, és kialakítottak a gyermekek számára is egy külön olvasó- és játszósarkot.
A nemzeti ünnep előestéjén megtartott március 15-ei ünnepségen és könyvtárátadón dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő beszédében többek között azt mondta: milyen jó is lenne, ha vissza tudnánk utazni a 170 évvel ezelőtti dicső napokba, hiszen akkor nemcsak tudnánk a történéseket, de megtapasztalhatnánk azt a különleges érzést, az elsöprő erőt, a sorsfordító percek alig leírható hangulatát. Időutazás nem létezik, de néhány kiváló könyv olvasása képes megadni ezt az élményt. Amit a magunkénak kell tudunk, mert a hazánk nem más, mint közös történelmünk, kultúránk és a magyar nyelv.
Kultúránk és a magyar nyelv bölcsője és megtartója pedig a könyvtár – folytatta a gondolatot köszöntőjében dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Itt megtalálhatók azok a könyvek, amikből átadhatjuk gyermekeinknek a gyermekkorunkban hallott mondókákat és meséket, és ahol új történeteket is találhatunk. Ahol naprakész információkat szerezhetünk az újságokból és az internet segítségével, ahol kiváló magyar filmeket nézhetünk meg a KönyvtárMoziban, és ahol a gyerekek játszhatnak, a felnőttek beszélgethetnek egymással, hogy megmaradjon mindennek az alapja: a közösség is.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások