• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. február 21. szerda

Eleonóra ünnepli névnapját.
Holnap Gerzson napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Társadalomtudományi gerontológia munkabizottság a MAB-ban
Társadalomtudományi gerontológia munkabizottság a MAB-ban PDF Nyomtat Email
2017 november 09., csütörtök 18:02

2017.június 28-án Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság alakult Miskolcon. A Munkabizottság a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának égisze alatt a Társadalomelméleti Szakbizottság keretein belül folytatja tevékenységét.

A Munkabizottság létrejöttének legfőbb indoka az a jelentős demográfiai változás, amely a múlt század végétől kezdődően nemcsak hazánkat, hanem gyakorlatilag az összes európai államot érintette. A korfa átalakulása és az időskorúak számának növekedése az egész társadalom számára jelent olyan komoly gazdasági és szociális kihívást, amely az idősödés kérdéseinek újra gondolását teszi szükségessé. A Munkabizottság egyik alapvetőcélkitűzése éppen ezértaz idősödés megítélésévelkapcsolatos paradigmaváltás érdemi elősegítése, átfogótudományos vizsgálata és gyakorlati tapasztalatainak összegzése. Az idősödés tudományának összetett jellege megerősíti a kutatás multidiszciplináris jellegének létjogosultságát, ezért a bizottságban egyaránt helye van a jogtudománynak, a filozófiának, az etikának, a nyelvtudománynak, a kommunikációelméletnek, a szociológiának, a pszichológiának, az egészségtudományoknak, a kulturális antropológiának és még folytathatnánk a sort.

A Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság tevékenységével, főbb kutatási irányainak kialakításával a gerontológia tudományos közéletbe történő regionális beágyazottságát kívánja elősegíteni. Emellett az új irányokat feltáró és a már meglévő területeket megerősítő kutatások egyaránt az aktív és méltóságteljes időskor megélését hivatottak szolgálni.2017 novemberében a Munkabizottság országos gerontológiai konferenciát szervez a miskolci MAB székházban, majd ezt követően kerekasztal beszélgetések és workshopok adnak keretet a további kutatásoknak, illetve egy-egy téma részletes megvitatásának.

A Munkabizottságnak jelenleg 16 tagja van, köztük három professzor, két habilitált egyetemi docens, valamint ismert kutatók és a Miskolci Egyetemen vezető pozíciót betöltő szakemberek. A Munkabizottság elnöki pozícióját Prof. Dr. Dinya Zoltán, titkári pozícióját Dr. Dobos László látja el.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

A hét kérdése

Ön szerint a közpénz felhasználásáról van-e joga minden megkötés nélkül beszámolni a sajtónak?
 

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások