• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 17. kedd

Endre, Elek ünnepli névnapját.
Holnap Frigyes napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Nyári Akadémia és kulturális fesztivál borsod megyei mélyszegény községekben
Nyári Akadémia és kulturális fesztivál borsod megyei mélyszegény községekben PDF Nyomtat Email
2017 július 15., szombat 12:14

Nemzetközi workshop, színházi előadások, koncertek – az ország legnehezebb helyzetű járásában. Július 22-28 között a Cserehát négy településén, a helyiek bevonásával zajlik majd művészeti alkotómunka külföldi és hazai szakemberek együttműködésében.


8 ország 40 színházi szakembere találkozik
Lengyel, francia, szerb, cseh, olasz, spanyol, török és magyar művészek, pedagógusok tapasztalatcseréje kezdődik egy héttel korábban, július 14-én a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Társadalmilag Elkötelezett Művészetek Nyári Akadémiáján az elzárt, hátrányokkal élő közegekben alkalmazható művészet-pedagógiai eszközöket és formákat bemutató képzésen vehetnek részt a meghívottak. Az elsajátított módszerek, ismeretek más szegregált közegekben (börtönök, terápiás célú közösségek, vagy menekülttáborok) is alkalmazhatóak. Az egyhetes kurzuson tanultakat Borsod-Abaúj-Zemplén megye három településén egy-egy hosszabb alkotófolyamat során a gyakorlatban is kipróbálhatják a résztvevők.

Abaújszolnokon, Felsővadászon és Szakácsiban

Az Utca-Szak által jól ismert hátrányos helyzetű településeken, pályázati forrásoktól függően, hat éve több korosztály vesz részt színházi módszereken alapuló foglakozásokon.
Július 22-27-ig 8-8 külföldi vendég dolgozik együtt a településekkel, ahol különböző művészeti tevékenységekbe, workshopokba kapcsolódhatnak be az érdeklődők. A foglalkozások során az előadóművészeti gyakorlatok hozzájárulnak a nagyrészt gyermekkorú résztvevők személyes és társas kommunikációjának fejlődéséhez, de a figyelmi készség fejlesztésében és az idegennyelv elsajátításában is segítséget nyújthatnak. Az egyhetes munka során elkészített mini produkciók, a koncertekkel, közösségi programokkal színesített
Made in Gypsistan
fesztiválon mutatkoznak be július 28-án, Felsővadászon, a Rákóczi kastély szomszédságában álló szabadtéri színpadon.

Akik már megtapasztalták a közös munka örömét: Alkotótábor Irotán a korábbi programokban résztvett fiataloknak
A Nyári Akadémia résztvevőinek negyedik csoportja, szintén nehéz hátterű, de az előadóművészetekkel, színházzal már kapcsolatba került 17-22 éves fiatalokkal egy alkotótábor keretein belül készít előadásokat. A négy rendkívül izgalmasnak ígérkező produkciót, köztük a „kis Utca-Szak” Várnai Balázs rendezte cirkuszos előadását, az Érinthetetleneket, vagy a Dimini Teatro újabb Commedia dell’Arte alkotását, a másik három településen elkészült rövid jelenetekkel, táncos, zenés, produkciókkal együtt szintén bemutatják a fesztiválon.

Színház és zene egy egész napon át!

Idén már második alkalommal szerveződik fesztivál a nyári alkotótáborokban született produkciók köré. 2016-ban Szakácsiban a Nyári Akadémia a közösségi színházért című program zárására egyfajta spontán fesztivál szerveződött, ahol a résztvevők színházi produkciói között olyan művészek is hangszert ragadtak, mint Both Miklós vagy mikrofont, mint Horváth Kristóf (Színész Bob) slammer. Gypsistan, itt minden bizonytalan, idő nincs – így idén is bármi előfordulhat, a szervezők legalábbis úgy készítették elő a körülményeket, hogy a fesztivál spontán történések mentén ismét fergeteges buliba torkollhasson.

A programokról naprakész információt találnak az esemény facebook oldalán:
https://www.facebook.com/events/103678260291541/


Előzmények:
2013-ban indult el az EXCEPT (Exchange of Community-engaged Performing Arts Practices) Művészeti Akadémia Szakácsiban, amelynek keretében közel 40 fiatal művész mélyíthette el tudását a közösségi színház elméleti és gyakorlati módszereiben. A programra Bolíviától a Távol-Keletig számos országból érkeztek színházi szakemberek. A 2015-ig tartó projekt folytatásaként 2016 augusztusában Szakácsiban rendeztek újra Nyári Akadémiát. A két hetes programban olyan neves művészek, tanárok, szociális munkások és önkéntesek vettek részt, akik elkötelezettek a pedagógiai és közösségi célú előadó-művészetek iránt. A program sikerességére tekintettel 2017-ben is folytatódik a munka, ezúttal több települést is bevonva.

Miért pont színház?

A kultúrától és a világtól elzárt hátrányos helyzetű településeken egészen más küldetése van a színháznak, mint a nagyvárosokban. Itt olyan eszközökre van szükség, amelyek képesek felszínre hozni a közösséget akár tudat alatt foglalkoztató témákat – a művészetet, a játékot, mint gyakorlatot kínálja fel számukra a program. A művészeti alkotás szakértelmét, mint egyfajta speciális, de átadható gyakorlati tudást hasznosítják a szakemberek, alkalmassá téve a csoportokat előadás létrehozására egy „fellépés” erejéig.

Az Utca-Szak által alkalmazott improvizatív színház többek között erre alkalmas - a művészet itt egyfajta terápiás funkciót tölt be, mely a résztvevők számára érzelmi feloldozást hoz, és rálátást kínál a társadalmi és az egyéni fejlődés lehetőségeire. Nem mellesleg, a programba bevont fiatalok nyitottabbá válhatnak, új szemszögből látják saját szerepüket a világban, például saját identitásukat, és a többségi társadalom tagjaihoz fűződő kapcsolataikat. Erre is rengeteg példát találunk a korábbi évekből: a program hatására sokan maradtak meg az iskolarendszerben, jónéhányan pedig elvégezték a középiskolát. Van, aki a Miskolci Nemzeti Színházban dolgozik fodrászként, de az fiatalok első generácójának tagjai között ma szociális gondozók, pékek, de készenléti rendőrök is akadnak.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások