• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. június 20. szerda

Rafael ünnepli névnapját.
Holnap Alajos napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Diósgyőrben a történelem mélyére ásnak
Diósgyőrben a történelem mélyére ásnak PDF Nyomtat Email
2017 április 10., hétfő 09:27

A TÖRTÉNELEM MÉLYÉRE ÁSUNK - RÉGÉSZETRŐL GYEREKEKNEK MÁSKÉPP

Gondolták volna, hogy ami egykor szemétlerakó volt, ma “kincsesbánya” a régészeknek? A Diósgyőri vár áprilistól június végéig izgalmas kalandra várja a fiatalokat. Beleshetnek a várárokban zajló ásatási munkálatokba és megismerhetik a régészek munkáját.

A szakemberek több helyen átvágták a vizesárkot. A cél, hogy a külső fal eredeti nyomvonalát megtalálják és megtudják milyen volt a vizesárok a régi időkben. Már az első napokban eljutottak a vízzáró agyag rétegig. Az is kiderült, hogy a várárok egyes részein ez nem természetes talajréteg, hanem kézi erővel hordták ide. Óriási munkával “kikenték” vele az árkot, így maradhatott meg benne a víz; amely olyan tiszta volt, hogy a 16. század elején még halakat is neveltek benne.

A külső falat 1674-ben, Habsburg parancsra rombolták le, majd az emberek széthordták a köveket. A Déryné Ház felújításakor több mint kétszáz ilyen kő került elő, de a környékbeli házak falaiba is vélhetően beépítettek ezekből.

A régészek arra számítanak, hogy rengeteg kerámia kerülhet elő a föld alól, mázas és hódfarkú tetőcserepek, amelyek korábban a várat fedték. A régebbi ásatások során napórára, sakkfigurára és egy bőr nadrágra is rábukkantak, így reménykednek a szakemberek, hogy lapul még a föld alatt néhány érdekes lelet.

A királynék várában 1962 óta csak női ásatásvezetők voltak (1963-1973 Czeglédy Ilona, 2002-2015 Lovász Emese). 2015-től Miskolczi Melinda a Hermann Ottó Múzeum régésze vezeti az ásatásokat. Ő az aki körbevezeti majd a “régész tanoncokat”. Melinda négy éves korában döntötte el, hogy régész lesz. Tizennégy évesen kezdett el ásatásra járni. Simon Zoltán felügyelete mellett a Regéci vár kutatásánál tevékenykedett. A Szegedi Tudományegyetemen végzett népvándorlás koros, középkoros szakirányú régészként. Szakterülete a középkori élet. Az, hogy hogyan élt, miben hitt, mivel és hogyan táplálkozott a középkori ember. Szívügye a tudományos ismeretterjesztés, hogy közelebb hozza az emberekhez a történelmet és a régészetet. Érthető és élvezetes nyelven beszél arról, hogyan dolgoznak a régészek.

Áprilistól június végéig lehetőséget biztosítunk arra, hogy regisztrációt követően, gyermek csoportok belessenek az ásatási helyszínre. Szakavatott vezetőnk kb. fél óra alatt végig viszi a csoportot a várárokban, bemutatja az itt zajló munkát és minden felmerülő kérdésre válaszol. A programot 10 éves kor felett ajánljuk! Tárlatvezetésre jogosító gyermek/diák jeggyel 1 200 ft/fő áron lehet igénybe venni, hétköznap 9 és 15 óra között. A részvétel regisztrációhoz kötött, bejelentkezni az Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. e-mail címen, vagy a 46/533-355-ös telefonszámon lehet. A programra korlátozott számú csoportot tudunk fogadni.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások