• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. június 20. szerda

Rafael ünnepli névnapját.
Holnap Alajos napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Az amerikai elnök és a német kancellár találkozójáról
Az amerikai elnök és a német kancellár találkozójáról PDF Nyomtat Email
2017 március 18., szombat 10:11

Barátságtalan, fagyos légkörben zajlott le az amerikai elnök és a német kancellár pénteki találkozója a Fehér Házban. Jellemző rá, hogy az ovális teremben tartott tanácskozásuk után Donald Trump a fotóriporterek kérése ellenére sem fogott kezet Angela Merkellel.  Közös sajtóértekezletükön pedig viccesen kijelentette: az a közös bennük, hogy az Obama kormány idején mindkettőjüket lehallgatták – tájékoztatott a Magyar Békekör a történtekről.
Noha Trump „erős támogatásáról” biztosította a NATO-t, és a szövetségben játszott német szerepet, magatartásából kitűnt, hogy Amerika szempontjából fontosabbnak tartja az Oroszországhoz fűződő viszony jövőjét. Ezért arra kérte Merkelt, hogy a Nyugat közös érdekében Németország is normalizálja viszonyát Moszkvával. Merkel erre azzal válaszolt, hogy csak az ukrán kérdés rendezése után, addig pedig maradnak a szankciók. Igyekezett megnyerni Trumpot arra, hogy támogassa Ukrajnát Oroszországgal szemben, de Trump tudatta vele, hogy az USA nem érdekelt a kelet-európai konfliktusban, és anyagi áldozatot sem kíván hozni érte.

Amerika érdeke, hogy megerősödjön, ehhez pedig békére, és előnyös üzletre van szüksége olyanokkal is, akikkel eddig nem akart együttműködni a kölcsönös előnyök alapján – célzott Oroszországra. Amerika ezért hagyott föl a szabadkereskedelmi tárgyalásokkal az EU-val, anélkül, hogy le akarná építeni kereskedelmét Németországgal – fűzte hozzá. Merkel a globalizáció folytatása mellett szállt síkra, Trump viszont az USA megerősítését tartotta a legfontosabbnak, és azt mondta, hogy ez a nyugati szövetségi rendszer egészének is érdeke.

Bevándorlási kérdésben sem jutottak egyezségre: Merkel liberális szellemben érvelt, Trump viszont azt mondta, hogy a befogadás nem jog, hanem kiváltság.  

A Magyar Békekör szerint az amerikai elnök és a német kancellár találkozójának eredménytelensége komoly felfogásbeli különbségekre utal a közös társadalmi rendszer jövőjéről, és az Oroszországhoz fűződő stratégia felülvizsgálásáról. Merkelnek nem sikerült elismertetnie Trumppal Németország megkülönböztetett hatalmi szerepét.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások