Díjátadó a Megyei Könyvtárban
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. június 4. csütörtök

Bulcsú ünnepli névnapját.
Holnap Fatime napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Díjátadó a Megyei Könyvtárban
Díjátadó a Megyei Könyvtárban PDF Nyomtat Email
2012 január 27., péntek 21:01

Lezárult a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár által meghirdetett Irodalom a könyvtárban, könyvtár az irodalomban című pályázat. A díjátadó ünnepség február 1-jén, szerdán délután 3 órakor kezdődik a könyvtár nagytermében.


A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár a 2011-es Őszi Könyvtári Napok alkalmából hirdette meg az Irodalom a könyvtárban, könyvtár az irodalomban című pályázatot. A felhívásra olyan versekkel vagy kisprózai művekkel lehetett jelentkezni, melyekben megjelenik a könyv, a könyvtár, az olvasás élménye. A pályázaton csak a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár beiratkozott olvasói vehettek részt. A jutalmul felajánlott – arany- és zafírberakással díszített – ezüstgyűrűket a kecskeméti Hegedűs Béla adta át a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár vezetői számára, hogy adják tovább a könyvtárat, a könyvet, az írást leginkább értékelő olvasóknak. Mivel az adományozónak különösebben kikötése nem volt arra nézve, hogy kik legyenek a kiválasztottak, ezért döntöttek úgy az intézmény vezetői: kapjanak jutalmat azok az olvasók, akik írnak is, akik írásműveikben meg tudják örökíteni a könyvtár, a könyv, az olvasás élményét. A két ezüstgyűrűt felajánló Hegedűs Béla nem tagja a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárnak, nem is kötődik ehhez a megyéhez, hiszen Kecskeméten él, de szívügyének tekinti az olvasás, a magyar irodalom népszerűsítését, ezért az országban több könyvtár számára ajánlott fel ugyanilyen gyűrűt, sőt, a külföldön élő magyar olvasók is kaptak már ilyen jutalmat. A gyűrű eredeti példányát Németh Zoltán ötvös készítette, ezzel ajándékozta meg írói jubileumán Hegedűs Bélát az édesanyja – mert Hegedűs Béla több kötetes szerző. Dr. Turai G. Kamil esztéta, főiskola docens szavait idézve: „mindenki költője”. Igaz: „Semmi köze hivatalosan a költészethez, azon kívül, hogy költ. Szavakat kelt, kelteget: ébresztget, telít.” Alapvetően műszaki ember, nyugdíjazásig szaktanárként dolgozott. A február 1-jén tartandó díjátadó ünnepségen a pályázatot Györgyei Géza író, Magyar Írószövetség Észak-Magyarországi csoportjának titkára, a zsűri elnöke értékeli. A díjakat átadja Venyigéné Makrányi Margit, a II. Rákóczi Ference megyei könyvtár igazgatója.

Február 2-án, csütörtökön 18 órakor folytatódik Dr. Reisinger János irodalomtörténész művelődéstörténeti sorozata a földszinti előadóteremben, melyben a magyar festészet legnagyobb biblikus műveiről beszélget hallgatóval. Az első előadás témája Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt (1881) című műve.

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások