A Magyar Kultúra Napja Kazincbarcikán
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. november 12. kedd

Jónás, Renátó ünnepli névnapját.
Holnap Szilvia napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra A Magyar Kultúra Napja Kazincbarcikán
A Magyar Kultúra Napja Kazincbarcikán PDF Nyomtat Email
2012 január 23., hétfő 16:48

Kazincbarcika - Hagyományosan városi ünnepség keretében emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napjáról Kazincbarcikán. A nagyszabású rendezvénynek pénteken késő délután az Egressy Béni Művelődési Központ színházterme adott otthont.

A meghívottakat Dr. Koncz Gábor, egyetemi magántanár, a Magyar Comenius Társaság elnöke köszöntötte. Egyedi hangvételű ünnepi beszédében a kultúra megtartó erejéről, közösségépítő és formáló feladatáról beszélt.
„Kazincbarcikán sok minden megmaradt, ezek között a kultúra is. Ez az iparváros jó példa arra, hogy a kultúrával, tudással, gondolkodással, elhatározással át lehetett és át lehet vészelni a nehéz időket is, lehet szolgálni a megmaradást és a jó kedvet…A Magyar Kultúra Napján a Himnusz harangszava arról szól, hogy a nemzeti emlékezet nem süllyedő, poros emlékek dédelgetése, hanem üzenő múlt a jelen szakembereinek…”
Az ünnepi köszöntő után a kultúra területén kiemelkedően tevékenykedőket jutalmazták.

Tárgyjutalmak és elismerések
Kazincbarcikán a közművelődés, a kulturális élet szervezője már évtizedek óta az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ. Az elmúlt esztendők hagyományát folytatva elsőként az intézmény dolgozói közül három lelkiismeretes munkát végző munkatársat és egy amatőr művészt részesített tárgyjutalomban Sztupák Péter alpolgármester.
Ezt követően a városban működő művészeti csoportok tagjait és vezetőit jutalmazták; összesen öt közművelődési szakember és négy tanítványuk vehetett át elismerést Klimon István alpolgármestertől.
2012-ben a több éve, évtizede folytatott kiemelkedő tevékenységéért Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntető címben ketten részesültek. Demeterné Tóth Erzsébet gyermekkönyvtáros és Farkas Attiláné gazdasági ügyintéző részére az elismerést Szitka Péter polgármester és Sztupák Péter alpolgármester nyújtották át.
Két mecénást is díjaztak az ünnepségen, olyanokat, akik az elmúlt években sokat tettek Kazincbarcika város kulturális fejlődéséért, és támogató segítséget nyújtottak, nyújtanak folyamatosan a helyi rendezvények színvonalas lebonyolításához. Mezey István grafikáit és az emléklapokat 2012-ben a BorsodChem Zrt. és a Kübler Hungary Kft. kapták.

BarcikArt-díj: László Erzsébet
Kazincbarcika Város Önkormányzata 2007-ben alapította a BarcikaArt-díjat, ami kulturális területen a legmagasabb rangú szakmai elismerésnek számít a városban. Eddig olyan kiválóságok kapták meg, mint Bolacsek László  ötvösművész, a Melódia Kamarazenekar, Neszádeli Gyula origami-és bőrművész, a Kazincbarcikai Citerazenei Műhely és legutóbb posztumusz Szerdahelyi Sándor művésztanár.
2012-ben László Erzsébet művésztanár lett az, aki a kultúra és a művészet területén nyújtott kimagasló életművével kiérdemelte ezt a díjat. Az 1973-tól Kazincbarcikán élő és tevékenykedő pedagógus az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör tagjaként 1976 és 82 között vezette a kör gyermekszakkörét, miközben több iskolában is tanított. Vizuális nevelőmunkájának eredményességét, hatékonyságát tanítványai országos és nemzetközi szintű rajzpályázatokon elért sikerei jelezték. Emellett különböző szakmai és tudományos pályázatokon vett részt eredményesen. Önálló művészként számos művészeti és alkotó csoport tagja és aktív kiállítója, alkotásait rendszeresen megcsodálhatjuk Kazincbarcikán is.
A városi rendezvényt Dunai Tamás „Szavakat fúvok” című különleges estje zárta, aki egy igazi csemegét nyújtott a Magyar Kultúra Napjá-t ünneplő szépszámú barcikai közönségnek.

 

Képforrás: O Pont fotó / Pálinkó Gábor

 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások