„Nem vitás, megszállott vagyok”
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. augusztus 25.

Lajos ünnepli névnapját.
Holnap Izsó napja lesz.
Főoldal Kultúra Interjú „Nem vitás, megszállott vagyok”
„Nem vitás, megszállott vagyok” PDF Nyomtat Email

„Nem vitás, megszállott vagyok” Találkozás Kertész Marcellával, a Miskolci Nemzeti Színház  színművészével

Jó  néhány évvel ezelőtt láttam egy zenés műsort a televízióban – az akkori musical osztály végzősei mutatták meg magukat. Volt közöttük egy törékeny, csupa energia lány is, akinek akkor, ott valamiért meg kellett jegyezni a nevét. Kertész Marcella immár tíz éve a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja.


– Mit látunk, ha bekukkantunk a debreceni szülői ház ablakán?

– Sok könyvet, rengeteg lemezt – emlékezik Kertész Marcella. – Édesapám ugyanis operarendező volt, 25 évig a debreceni operatagozat csapatát erősítette. Édesanyám a pályáját táncosnőként kezdte, majd rendezőasszisztensként dolgozott édesapám oldalán. Együtt alkottak, az életük az opera volt, így nem csoda, hogy én négyévesen már színpadon álltam.

– Törvényszerű, hogy a színházban dolgozó szülők gyermekéből színpadi ember lesz?


– Természetesen nem mindenkinél alakul így, de nálam ez történt. Az első szerepem a Bánk bánban volt, és anyukám hamar rájött: itt bizony baj van, a gyereke túlságosan otthonosan mozog a színpadon! Ő normális gyerekkort akart nekem biztosítani, az élet mégis másként alakult, de nem bánom. Bár sokat voltam színpadon, tájelőadásokra jártunk, akár a felnőttek, mégsem voltam soha fáradt. Már akkor nagyon élveztem a színpadi létet.

– Magányos gyerek voltál?


– Nem, pedig sokat voltam otthon egyedül a szüleim elfoglaltságai miatt. Gyakorlatilag ők arra értek haza, hogy én felvettem anyukám ruháit és cipőit, kisminkeltem magam és cipőkanál-mikrofonnal a kezemben hatévesen Bartók-műveket üvöltöttem, teljes átszellemültséggel. Jó gyereknek mondtak, még a kamaszkor lázadása is elkerült. Hozzá kell tennem, irtózatosan csúnya kislány voltam, akinek a legfőbb félelme az volt, hogy nem talál majd fiút magának. Anyukám tartotta bennem a lelket, ő mondogatta mindig, várjak a soromra, minden jóra fordul.

– Kamaszként színésznőnek készültél?


– Gyerekként fuvolázni tanultam, de ahhoz nem voltam elég jó, hogy felvegyenek a szakközépiskolába az akkori tudásommal. Szerencsém volt, egy helyi énektanár ugyanis kiszúrt magának, így kerültem ének szakra. Jó döntés volt, hiszen alapvetően izgága természet vagyok, míg a hangszerhez türelem kell. Sosem lett volna jó zenész belőlem. Azt nem tudom, hogy a színház hogyan lépett az életembe. Egyszer csak ott volt, és kész. Drámákat olvastam tizenévesen, faltam az otthoni könyvtár könyveit. A Színművészetire a felvételi nem sikerült, a Zeneművészetire kerültem. Közben volt egy nagyon érdekes kalandom, zenés mesterséget tanítottam a legendás debreceni Ady Endre Gimnáziumban. Én, a tizenkilenc éves, tapasztalatlan tanárjelölt olyan diákokkal foglalkoztam, mint Gubás Gabi, vagy Major Melinda. Fegyelmezetlen társaság volt az övéké, de nagyon szerettem őket, és utólag kiderült – sokat tanultak tőlem akkoriban.

– Mikor sikerült bejutni a Színművészeti Egyetemre?


– A negyedik évet kezdtem a Zeneművészetin, amikor sikerült a felvételim a Színművészetire. Érdekes volt a vizsga. Az első, az énekes forduló lazán ment, a második után is éreztem, hogy minden rendben lesz.  A harmadik rosta az Ódry Színpadon zajlott aznap, amikor nekem a Zeneművészetin nagyon komoly évfolyamvizsgám volt. A Színművészetin engedélyezték, hogy egy nappal az első időpont után mutassam meg magam. Besétáltam akkor – és negyvenöt férfivel kellett összemérnem magam. Kiderült ugyanis, hogy a felvételin fiú- és lány-napokat tartottak. A főiskola évei ugratással teltek emiatt számomra. Egyébként annyira beleszerettem a színház világába, hogy képtelen voltam a Zeneművészetit folytatni, sajnos abbahagytam. De nyertem helyette egy fantasztikus közösséget, és gyakorlatilag eddigi életem négy legboldogabb évét.

– A pályádat Szolnokon kezdted…

– A főiskola mellett már szerepet kaptam Szolnokon, olyan zseniális szakemberek mellett, mint Selmeczi György és Schwajda György. Jó visszaemlékezni azokra az időkre, mert rengeteg csodálatos főszerepet játszottam, a legkülönbözőbb műfajokban. Kicsit szomorú vagyok, mert mára erősen felhígult a szakma, a számtalan tanoda rengeteg fiatalt beenged a színházi világba, így nagy a munkanélküliség és csökken a színvonal. Közben a média gondoskodik a sztárcsinálásról, és ahogy látom, nem a minőség van előtérben, hanem az érdekek. Én még mindig abban a színházban hiszek, amely a szórakoztatáson túl tanítani is képes, amely jobbá tudja tenni az embereket. Egyre nehezebb erkölcsileg, anyagilag talpon maradni, komolyabb megalkuvások nélkül boldogulni ezen a pályán. Ijesztő értékválság van a világban, ami erősen megmutatkozik a mi szakmánkban is.

– Csalódott vagy?


– A szüleim arra tanítottak, hogy mindig minőséget kell produkálni, és én ehhez tartom magam azóta is. Könnyebb lenne minden szempontból eladni magam, szappanoperákban szerepet vállalni, botrányokkal címlapra kerülni, de az nem az én formám. Büszke vagyok arra, hogy azon kevés színésznők közé tartozom, akik képesek egyik este drámában színpadra lépni, míg a következő napon operában, operettben, vagy akár musicalben. Ugyanakkor nem titkolom, hogy bánt a budapesti kollégák közönye, az, hogy a vidéki lét szinte lenézendő szakmai körökben. Nem hiszek a Pest-centrikusságban. Én a minőségi munkában hiszek és abban, hogy figyelnünk kell egymásra, tanulnunk kell egymástól. Szeretem a Miskolcon egyértelműen jelenlévő emberi hangot, jó, hogy itt vannak barátok, és öröm, hogy ezekből a barátságokból erős színpadi munkák is születhetnek. De fáj az, hogy a miskolci közönségen túl nem figyel ránk senki, hogy a remekül indult, általunk kezdeményezett Egyetemi Kommandó nevű társulat néhány sikeres fellépés után feloszlani kényszerült – anyagi okok miatt. Depressziós nem vagyok, mégis azt mondom, sok a tévút ma a világban, ami csüggedtté tesz.

– Milyen színházban hiszel?


– A minőségi színházban, a minőségi színjátszásban. Abban a színházban, ahol a színészek tudnak beszélni, jól énekelni, és jól táncolni. Ahol lehet és kell tanulni, fejlődni. Életem egyik legnagyobb bókja volt, amikor Schwajda György azt mondta nekem: azt szeretem benned, hogy biztos minőséget nyújtasz a színpadon. De panaszkodni nem akarok, inkább felvállalom a küzdelmet, és fennhangon hirdetem azt, amiben hiszek. Panaszra okom egyébként sincs, mert bár a főszerepek ritkulnak, inkább a karakterszerepek találnak meg – viszonylag sokat vagyok színpadon. Az Anconai szerelmesekben iszonyatos energiákat lehet mozgatni, minden felgyülemlett feszültséget kiénekelhetek magamból. A Hajmeresztő egy izgalmas vállalkozás, ahol kommunikálni kell a nézővel, ami megint egy újfajta kihívás. Az opera pedig – jelen esetben a Hoffmann meséi – ajándék, amely azt a ritka érzést adja meg számomra, az abszolút humanista számára, hogy mégis kell legyen Isten, ha ilyen gyönyörűségek születnek a világban. Minden operaelőadás megadja nekem azt a felemelő érzést, hogy tehettem valamit az emberekért.

– Van élet a színházon túl?

– Kéne, hogy legyen, de nem nagyon van. A párom is szakmabeli, és egyébként is vallom: az embert erősen meghatározza, hogy mi a foglalkozása. Az én leglényegesebb emberi vonásom az, hogy színész vagyok, annak megfelelően élek és viselkedem. Egyébként is bohém pár vagyunk mi, ami nem jelent felelőtlenséget vagy könnyelműséget, csak egyfajta kellemes, jókedvű szabadságot a mindennapokban. A színész-lét nagy lelki segítség is, mert az ember kijátszhatja magából a félelmeit, fájdalmait, felfokozott érzéseit. Ha nem ezzel foglalkoznék, talán pszichiáter lennék, mert a hobbim az ember. Nem tudom, hogy igazán jól érzem-e magam mostanában, mert harmincöt évesen egy nő már gyermekre vágyik, és azt is érzem, bár lelkileg fiatal maradtam, hogy nagyon sok szerep elment már mellettem. Az idő rohan, még ha a mindennapokban nem is foglalkozom ezzel. Egyébként nem vitás, megszállott vagyok. És ezúton jelzem – az elveimet nem hagyom elveszni, küzdeni akarok azért, amiben hiszek.

Szabó Virág

 

„Nem vitás, megszállott vagyok”

 

blog comments powered by Disqus
 

Elhunyt volt kollégánk, Szepesi Sándor újságíró

2019 augusztus 23., péntek 19:20
 Elhunyt volt kollégánk, Szepesi Sándor újságíró

Türelemmel viselt súlyos betegség után augusztus 22-én elhunyt Szepesi Sándor újságíró, a minap.hu és a Miskolci Napló felelős szerkesztője.53 éves korában érte a halál.


Bővebben...

Kreatív pályaművek Lillafüreden

2019 augusztus 22., csütörtök 07:21
Kreatív pályaművek Lillafüreden

Lezárult a "Hulladékból hasznosat" címmel meghirdetett alkotói pályázat értékelése. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. általános iskolások fa, papír, textil vagy fém és egy szabadon választott alapanyag felhasználásáv...


Bővebben...

Augusztus 20. zarándoklat és műsor a Szent István Bazilikánál

2019 augusztus 21., szerda 19:43

A Mária Rádió Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek úr megbízásából idén is műsort szervezett a Szent István Bazilika előtt, ahová közös gyalogos zarándoklattal invitálta az embereket.
Bővebben...

DK: Még lassabb lesz az ügyintézés a közhivatalokban a kormány létszámstopja miatt

2019 augusztus 21., szerda 18:40
Idén tavaszra már odáig fajult a létszámhiány a közszférában, hogy rövidültek a kormányablakok nyitvatartásai. Az elégedetlenség folyamatos: a létszámhiány miatt a közszolgák egyre többet dolgoznak...
Bővebben...

196. évadát kezdi a Miskolci Nemzeti Színház

2019 augusztus 21., szerda 16:31
196. évadát kezdi a Miskolci Nemzeti Színház

„A közösség tud színházat építeni” – 196. évadát kezdi a Miskolci Nemzeti Színház

Évadnyitó társulati ülést tartott a Miskolci Nemzeti Színház, ezzel megkezdődött a teátrum 2019-2020-as évada. Szeptemb...


Bővebben...

Hogyan rendeljünk fényképet?

2019 augusztus 18., vasárnap 16:32
Hogyan rendeljünk fényképet?

Így a nyár végén nem ritka, hogy az emberben felmerül a képek előhívatása. Ilyenkor a legjobb, ha szakértőhöz fordulunk. Lássuk is!

blog c...
Bővebben...

"A szétszóródás előtt"

2019 augusztus 16., péntek 19:28

Az idei, 47. Tokaji írótábor témája "A szétszóródás előtt", vagyis a magyar irodalom, művészet helyzete az 1918-20 közötti időszakban. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Török Dezső, a megyei közgyűlé...


Bővebben...

Világítás megoldások a hobbi és a sport területén

2019 augusztus 16., péntek 13:00
Világítás megoldások a hobbi és a sport területén

A vízcsapból is a LED-ek előnyei folynak. Ha álmából felkeltik is el tudja mondani, hogy a LED-ek hosszú élettartamúak, és rendkívül alacsony energiafelhasználásból működtethetőek. A sablon válaszok u...


Bővebben...

Limuzin bérlés esküvőre

2019 augusztus 16., péntek 10:35
Limuzin bérlés esküvőre

Egy esküvőre ma már mindenképp majdnem kötelező elem egy limuzin bérlése. Igen ám, de miért is? Mi szükség van rá a felesleges rongyrázáson kívül? Nagyon sok oka van, hogy miért érdemes limuzint rende...


Bővebben...

Erőszakban fürdő Afrika

2019 augusztus 16., péntek 06:20
Erőszakban fürdő Afrika

Különleges és egyben megrázó élményben lehet részünk, ha kezünkbe vesszük és végig tudjuk olvasni A halálmegvetőt.. Nnedi Okofar érzelmileg és mentálisan is kimerítő könyve a jövőbeli posztapokaliptik...


Bővebben...

Az oktatás beruházásösztönző hatása

2019 augusztus 13., kedd 11:55
Az oktatás beruházásösztönző hatása

Szeptembertől elindul Miskolc első nemzetközi magániskolája -

Az új beruházások esetén egyre fontosabb döntési szempont, hogy az adott régió alkalmas-e a megfelelő szakemberek bevonzására és megtartásr...


Bővebben...

Kapcsolat társadalmi nyomásban

2019 augusztus 13., kedd 06:30
Kapcsolat társadalmi nyomásban

A Normális emberek témája mindennapi és rendkívül egyszerű, elsőre akár sablonosnak is tűnhet. De nem az, hiszen Sally Rooeny gondoskodott róla. Regénye rólunk és nekünk szól. Biztosan mindenki legalá...


Bővebben...

Közösségi összefogással újult meg két általános iskola épülete is

2019 augusztus 12., hétfő 12:14

A Let’s Colour idei pályázatán a gödi és nagykovácsi általános iskolák nyerték el a 800 négyzetméter felújításához elegendő falfestéket, dizájntervet és szakmai tanácsadást
Bővebben...

A matyó stílusikon

2019 augusztus 12., hétfő 07:54
A matyó stílusikon

A Hímezz magyarra program szervezői azért döntöttek úgy, hogy kisfilmmel indulnak az V. Kulturális Filmek Fesztiváljának versenyén, Szatmárcsekén, mert a Görgey Zsuzsa által elnökölt Magyarok Európába...


Bővebben...

Ingyenes fotós-videós tábor a Szigetközben - 2019.08.21-25.

2019 augusztus 09., péntek 20:54
Ingyenes fotós-videós tábor a Szigetközben - 2019.08.21-25.

Lehet még jelentkezni a Magyar-Szlovák Interreg Projektből megvalósuló, ezért ingyenes szigetközi fotós-videós táborra.

blog comments powe...
Bővebben...
Cikkek:

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások