Bobokban az erő
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. augusztus 15. szombat

Mária ünnepli névnapját.
Holnap Ábrahám napja lesz.
Bobokban az erő PDF Nyomtat Email
2020 február 23., vasárnap 16:37

Nyilvánvaló okokból toptéma mostanában a mesterséges intelligencia – a Bobiverzum sorozat is ezen alapszik. Írója, Dennis. E. Taylor folytatja Bob Johansson történetét, aki egy szerencsétlen autóbaleset után mesterséges intelligenciaként kelt életre. Mindez már önmagában is felfoghatatlan és megrázó fordulat, nemhogy ha még figyelembe vesszük, hogy sokszorosítani képes magát. A MI vagyunk az istenekben a Bob-utódok kerülnek a fókuszba, akik közül sok-sok sorsot megismerhetünk: találkozunk szerelemmel, öngyilkossággal vagy istenségi babérokra törekvő replikával is.

S vannak, akik élhető galaxisokat, csillagrendszerek felkutatásán dolgoznak kolonizáció céljából, ugyanis a Föld nukleáris háború következtében lakhatatlanná vált, a kihalás szélére sodorva az emberi fajt. Ám a világűr tele van veszélyekkel: Bobok egy világmindenség-méretű problémával találják szemben magukat, ugyanis belefutnak egy olyan idegen fajba, amely előszeretettel fogyasztja el az embert is.


A Bobiverzum második része egyértelműen komorabb. Egy számunkra magától értetődő érzés, alaphangulat dominálja: mégpedig az emberi lét. Ugyanis számunkra magától értetődő, hogy érzünk, lélegzünk – ám mindezek jelentőségét csak hiányukkor fogjuk igazán csak fel. A domináns sötét, baljós hangulat ellenére a MI vagyunk az istenekben fellelhető a sokszor a célzásokba burkolt humor is, amelyet Dennis E. Taylor remek érzékkel épp a megfelelő szintig visz a történetbe, azaz az nem túlzó és nem válik karikatúrává. Ezt egészítik ki az emészthető formában adagolt technikai leírások, részletek.


A regény fejezetei egy-egy Bobról szólnak, ami kissé töredezetté teszi a cselekményt, valamint el lehet veszni a Bob-személyiségek közt. Ez megnehezítheti a történet követését, azonban nincs miért aggódni, össze fognak érni a szálak, végül egy epikus befejezésben, ami után tűkön ülve várjuk a folytatást.


Sokszínűségével sokakat megnyerhet magának a regény, ugyanis egyszerre űropera és sci-fi, egy kis katonai színezettel. Akik kedvelik lazább, könnyedebb stílust, azok semmiképp ne hagyják ki; akik pedig eddig a hardcore vonalhoz nyúltak a könyvespolcon, bártan kísérletezzenek a Bobiverzummal – pláne, hogy a könyv a műfajjal szemben támasztott kritériumoknak és elvárásoknak bőven eleget tesz. A Bobiverzum így képes bővíteni a célközönséget és új olvasókat, esetleg rajongókat szerezni.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások