Kemény, mint az arany
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 23. szerda

Tekla ünnepli névnapját.
Holnap Gellért napja lesz.
Főoldal Kultúra Könyv/Zene/Film Kemény, mint az arany
Kemény, mint az arany PDF Nyomtat Email
2019 december 10., kedd 20:48

Drogbárók, maffia, rejtett kincs, elmebeteg emberkereskedő – ezek az összetevői a Cari Mora című regénynek. Ezzel a körítéssel beszél Thomas Harris az illegális amerikai bevándorlásról – elsősorban a főszereplőn keresztül. Teszi mindezt erőteljes hangulatot keltő és a köntörfalazást, hosszú körmondatokat mellőző stílusban. Eredményül pedig egy rövid, ugyanakkor tömör és sűrű regényt kapunk.

 A helyszín egy Miami partján fekvő kúria, amely Pablo Escobar tulajdonában állt egykor. Az a hír járja, hogy az épület az alvilág kiemelt figyelmében áll, ugyanis dollármilliókat érő arany rejlik a föld alatt – ez a figyelem pedig egyrészt Hans-Peter Schneideré, aki nőket gyilkol és eladja holttestüket további gyalázás céljából; másrészt Don Ernestóé, a maffiafőnöké. Útjukban Cari Mora áll, aki a kúria úgymond gondnoka, aki amerikai bevándorló, aki egykor gyerekkatona volt.


A karaktereket illetően, megformálásuk többé-kevésbé sikerült. Az író őket sorjában mutatja be nekünk, megismertetve múltjukat visszatekintések által, azonban a másodlagos szereplőkre a kidolgozottság kevésbé igaz. Cari igen erős és kemény személyiséget kapott: bátor, okos és belevaló, igazi túlélőfajta. A szerző elég sok pozitív vonással vértezte fel főhősét, talán a nehéz múltját próbálta az író ellensúlyozni ezzel. És bár jóból is megárthat olykor a sok, de ezzel együtt is remek karakter lett Cari. Hans-Peteről nincs mit ragozni: félelmetes és bezárni való elmebeteg.


A regény gyorsan pörgethető, ami köszönhető a rövid fejezeteknek és a pörgő eseményeknek, sodró cselekménynek. Thomas Harris a mocskos alvilágot megspékeli a pszichopátiával, kiemelve a Cari Morát a műfajban, így semmiképp nem érdemes kihagyni, ha üde, friss színfoltra vágyunk.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások