Gyilkossá lettem
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. május 30. szombat

Zsanett, Janka ünnepli névnapját.
Holnap Angéla napja lesz.
Főoldal Kultúra Könyv/Zene/Film Gyilkossá lettem
Gyilkossá lettem PDF Nyomtat Email
2019 június 06., csütörtök 11:09

Ted Bundy életének megfilmesítése talán némi marketinget generál a Gyilkos az úton című (és más hansonszőrű) könyvnek, amely szintén egy sorozatgyilkosról szól. Unalmas, agyoncsépelt? Nos, igen – ugyanakkor nem James Ellroy esetében. Hagyományosan a sorozatgyilkosok szabadon járnak-kelnek és tesznek el embereket láb alól; ezzel szemben ebben a regényben a rosszfiú már rács mögött ül. Martin Plunkett jelesül ez az illető. Nagyjából egy évtized alatt közel Amerika-szerte 70 embert gyilkolt meg, míg végül elkapták New York-ban.

 A könyv címe beszédes és kettős értelmű, hiszen egyrészt bejárjuk Plunkett életútját, azaz hogyan jutott el a gyilkolásig, másrészt tetteit több helyszínen követte el. Lineáris idővezetéssel, Plunkett narratívájában ismerhetjük meg történetét, amelyet az író, a hitelességet erősítendő, újságcikkekkel és nyomozói feljegyzésekkel Érezhetően alapos kutatás előzte meg, mind az igazságszolgáltatás, mind a pszichológia területén.


Senki nem születik bűnözőnek; a körülmények hatására válhatnak azzá, ha személyiségükből kifolyólag fogékonyak arra, hogy rossz útra tévedjenek, és esetleg meg is maradjanak azon. Plunkettnek nehéz gyerekkora volt: gyógyszerfüggő anyja mellet az iskolában kívülállónak számított. Egyszerű bűncselekményekkel indította be „karrierjét” (úgymint betörések), ami elősegítette sötétebb énjének felismerését. Az E/1-es elbeszélés közel hozza hozzánk a főszereplőt: vele együtt járjuk be fejlődését, és szörnyű tetteinek ellenére némi együttérzést, megértést és sajnálatot is kicsikarhat belőlünk.


Ellroy szerencsére nem esik túlzásba az olvasók (társadalom)tudományos háttérinformációkkal történő ellátásában, aminek köszönhetően a Gyilkos az úton a krimi, a pszichológiai és a noir regények kedvelőit is képes lekötni. Egyáltalán nem könnyű olvasmány, hiszen megrázó, így meglehet, egy huzamban nem is tudjuk elolvasni. De azért mindenképp megéri nekifogni.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások