IQ mint a lét eleme
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. június 17. hétfő

Laura ünnepli névnapját.
Holnap Levente napja lesz.
Főoldal Kultúra Könyv/Zene/Film IQ mint a lét eleme
IQ mint a lét eleme PDF Nyomtat Email
2018 december 20., csütörtök 06:48

Zajdel az 1980-as években elképzelte azt, amely mára valósággá vált Kínában, egy kis Orwellel megspékelve. Ott pontokat kapnak az állampolgárok aszerint, hogy a kormánynak tetsző vagy nem tetsző dolgokat tesznek. E kreditrendszer befolyásolja az élet minden egyes szegmensét, és meghatározza, mit tehet vagy kaphat az adott személy. Az Alsó határértékben a társadalmi tagozódás alapja az intelligenciahányados.Ezeken túl Argolandben fizikailag is korlátozottak a lakók, ugyanis a városállam határán kívül leállnak a járművek. Az általunk ismert pénz helyét a közlekedési lámpa színeiben pompázó, eltérő értékű pontok veszik át mint fizetőeszközök. Az embereknek van egy úgynevezett Kulcs nevű eszközük, amely nemcsak különféle személyiségi és egészségügyi adataikat tárolja, hanem pontjaikat, így elektronikus pénztárcaként is szolgál. A pontok, illetve az IQ alapján összesen hét társadalmi osztály létezik, igazi lehetőségei igazából csupán legfelső párnak van. A szegényeket, amennyire csak lehet, elnyomják. Az automatizált gazdaság működését a kormány uralja, szocialista-kommunista nézetben.

Ebben a rendszerben virágzik a feketepiac, továbbá vannak deviánsok, akik azt megpróbálják kijátszani. Sneer is ilyen, aki van olyan okos, hogy a legfelső osztályba tartozzon, azonban ezt inkább eltitkolja, ezért butának tettetve magát, segít felemelkedni az alacsonyabb társadalmi osztályban élőknek, és ebből él meg (vannak, akiknek célja az ellenkezője, azaz a „butulás”). Emellett eléggé önpusztító életet él: iszik és falja a prostituáltakat. Egy nap súlyos dolog történik: a hatóságok figyelmének kereszttüzébe kerül, és vizsgáznia kell. Az embert, aki segítene a lefokozásban, elfogják, így Sneer nem kapja vissza a Kulcsát.  A sors majd útjába sodorja Alice-t, egy prostituáltat, aki menedéket nyújt neki.

Az Alsó határérték alapötlete igen jó, és párhuzam vonható a jelen korral, hiszen már tapintható-tapasztalható Zajdel akkoriban még meredeknek tűnő elgondolása, illetve társadalomkritikája, ami némi félelemre és aggodalomra adhat okot. A regény több témával is foglalkozik, mint például a szabadság korlátozásával és hiányával, a mindent behálózó korrupcióval, egy kommunista rendszer leáldozásáról.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások