Tolkien mesél
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. március 25. hétfő

Irén ünnepli névnapját.
Holnap Emánuel napja lesz.
Tolkien mesél PDF Nyomtat Email
2018 március 12., hétfő 17:12

J.R.R. Tolkien gazdag és egyedi fantáziavilága megunhatatlan; az író művei az örök klasszikusok közé tartoznak, amelyeket minden bizonnyal unokáink is olvasni fognak. Első alkalommal adták ki egy kötetben Tolkien öt modern-klasszikus tündérmeséjét, amelyek szervesen kapcsolódnak A Hobbithoz. Mindegyikben visszaköszön ugyanaz a készség, minőség és varázslat, amely az örök klasszikusok közé emelte az imént említett művet. A J.R.R. Tolkien meséi című kötet is bizonyságot tesz arról, hogy az író a fantasztikus történetmesélés mestere.

A Kóbórló és varázslóban Roverandomot, a kutyát játékkutyává varázsolja egy mágus, miután megharapja őt. Ahhoz, hogy visszaváltozhasson, egy küldetést kell teljesítenie – eljut például a Holdra is. Ezalatt furcsa és csodálatos teremtényekkel találkozik.

A sonkádi Egyed gazda meséjének kövér és egyáltalán nem hősies Roverandom akaratlanul elzavar egy rövidlátó óriást, aminek „jutalmául” egy sárkánnyal szemben kell kiállnia. Tolkien megcsillogtatja nyelvi zsenialitását: az angol helységneveken (és azok latin eredetén) keresztül kaphatunk egy szeletet gazdag és mély etimológiatudásából.

Bombadil Toma hobbitokkal, hercegekkel, törpékkel és trollokkal történt kalandjairól is olvashatunk. Többek között a Középfölde-könyvekből tartalmaz verseket.

A levélben megtudhatjuk, hogy a festő Niggle-nek – aki egy olyan társadalomban él, amely ne tartja nagyra a művészetet – vajon sikerül-e megtalálnia a tökéletes fát abból a célból, hogy lefesse azt. E sztori lényege a gondolatébresztő allegória, amelynek többféle értelmezése is lehet, teret adva a fantáziánknak.

A woottoni kovácsmester pedig Tündérországba jut el. Ebben a történetben a karakterformálás emelhető ki: az eleinte egyszerű személyiségek fokozatosan egyre komplexebbé fejlődnek, és a jellemvonások között bizony felfedezhetőek sztereotipikusak, mint pékdául a szűklátókörűség. Tolkien ezáltal adja az olvasó tudtára bujtatott – és igen okos – módon, hogy mit gondol azokról, akik lenézik a fantasyt és a tündérvilágot.

A J.R.R. Tolkien meséi kiváló lehetőség, hogy a rajongók újra elmerülhessenek a tolkieni világban, s találkozhassanak többek között törpékkel, sárkányokkal, varázslókkal, hobbitokkal, tengeri szörnyekkel, lovagokkal. Különlegességét adja a kötetnek, hogy a történetek az író életének különböző szakaszaiban íródtak.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások