Űrbéli olvasztótégely
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. július 11. szombat

Nóra, Lili ünnepli névnapját.
Holnap Izabella napja lesz.
Főoldal Kultúra Könyv/Zene/Film Űrbéli olvasztótégely
Űrbéli olvasztótégely PDF Nyomtat Email
2018 február 25., vasárnap 15:52

Kényes, ugyanakkor aktuális témához nyúlni mindenképpen rizikós: bár nem törvényszerű a bukás, de megvan az esélye, hogy nehezebben talál kiadóra az író, vagy kritikai visszhang lesz negatív. lesz alapból  a könyv sikerét illetően.

Volt, aki elég merész volt ehhez: Brandon Hackett Xeno című science fiction regényének motívuma a migráció. Vitán felül időszerű témában egy korrekt könyvet tett le az asztalra, amely számos el- és továbbgondolni valót ad számunkra.

Az alapsztori annyiból áll, hogy egy ismeretlen eredetű faj, a migrátorok önkényesen idegen fajokat migrálnak a Földre és embereket más bolygókra – amolyan olvasztótégelyeket létrehozva. Mindez féreglyukakon keresztül történik; s jelenleg háromféle nem emberi faj él még a bolygón.  Hogy kik vagy mik a migrátorok valójában? Azt pontosan senki sem tudja. Ami biztos, hogy egy olyan fejlett és felsőbb hatalmat testesítenek meg, amely ellen dacolni nem érdemes. Akaratukat úgynevezett szónokokon keresztül kommunikálják, akiket ők maguk választanak ki. Nehéz is lenne erre önként vállalkozni, ha az emberi lékek és szellem az ára.

A földlakók megelégelik a helyzetet és az az emberek, a firkák és a hidrák szerveznek (a negyedik faj, az ostorosok teljesen elzárkóznak). Főhősünk, Dr. Olga Ballard belekeveredik ebbe, amit foglalkozásának köszönhet, ugyanis ő xenológus (amolyan antropológus), és érti az idegennyelveket.

A cselekmény akciódús és pörgős, s még akkor sem ül le, amikor a szereplők személyiségét ismerjük meg. A konfliktus nemcsak globális – univerzális – szinten jelenik meg, hanem leképeződik mikroszintre is a Ballard-család életén, történetén keresztül is.

Kár lenne tagadni, hogy van bizonyos áthallás a migránskérdéssel, -válsággal kapcsolatban: az EU-t a migrátorok, a migránsokat pedig az űrlények testesítik meg. Az aktuálpolitikai témán kívül természetesen megjelennek általánosak és univerzális szintűek is, mint például a kooperáció, a társadalmi és kulturális különbségek és az azokból adódó ellentétek, nehézségek, az emberség, a szeretet, a hit, a barátság; továbbá a szónokok akár megfeleltethetők a prédikátoroknak. Mindezek együtt galaktikus méreteket öltenek a Xenoban. Érdemes figyelemmel kísérni Brandon Hackett-tet.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások