A bűnözés és korrupció Mekkája
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. december 18. kedd

Auguszta ünnepli névnapját.
Holnap Viola napja lesz.
Főoldal Kultúra Könyv/Zene/Film A bűnözés és korrupció Mekkája
A bűnözés és korrupció Mekkája PDF Nyomtat Email
2017 november 09., csütörtök 17:03

A sötét oldal – erről a címről a legtöbben talán a Star Wars-ra asszociálnak, de ez esetben nem erről a kultikus műről van szó. Anthony O’Neill a mi, általánosabban az emberiség romlott természetéről ír.

Fletcher Brassnak, egy gazdag és egyébként halálra ítélt iparmágnásnak köszönhető a Holdon található Purgatórium nevű kolónia létrejötte. Ez a hely nemcsak a börtönbüntetés előli menedék, hanem olyan hely, pénzért drogot, sebészeti beavatkozások és minden romlott, tiltott dolog megkapható. S ami a legfontosabb: minden, ami a Purgatóriumban történik, ott is marad.

Damien Justus egykor egy becsületes rendőr volt, s mivel szálka volt a bűnözők szemében, családjával célponttá vált, ezért a Purgatóriumra ment, hogy elkerülje a további visszacsapásokat. A Brass top rendőreinek egyikét meggyilkolták, s ezt az esetet kapta legelőször. Hamar rá kell jönnie, hogy nem számíthat az ottani korrupt rendőrökre. Felismeri azt is, hogy igazából csak sakkbábuként használják a Brass és feltörekvő lánya közti „háborúban”.

Ezzel párhuzamosan egy másik történetszál is fut: egy android kalandjait is követhetjük, amint átutazik a Holdon a Purgatórium felé. Az úgynevezett Brass-kóddal töltötték le, amelyet a robot szó szerint értelmez, aminek eredményeképp kegyetlenül legyilkol mindenkit, aki csak keresztezi az útját.

A sötét oldal több műfaj érdekes hibrid keveréke: Egyértelműen találhatók benne sci-fi-elemek. O’Neill nagy figyelmet fektetett a világ felépítésére, hogy a bűnözés uralta Holdbéli kolónia a lehető legvalóságosabbnak tűnjön. A tudományosság autentikussá teszi a művet, de nem merül bele az író a részletekbe olyan mélységig, hogy unalmassá váljon a regény. A noir misztérium is megjelenik; a jó zsaru és a gazdag, mindent irányító rossz egymással szembenállása ismert felállás, de ebben a környezetben újszerűnek hat.

O’Neill stílusa, a gyors sodrású cselekmény, valamint az, hogy a mellékszereplők kidolgozottsága (jellem, háttértörténet) sem elhanyagolt, igazán élvezetessé teszik a művet. A mögöttes fekete humor ezt még tovább fokozza. A több műfajba is beilleszthető A sötét oldal összességében szórakoztató, jól megírt regény.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyi Üdvözlet

Hírdetés

mail.google.com

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások