A pókok leigázzák a Földet
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. december 16.

Etelka ünnepli névnapját.
Holnap Lázár napja lesz.
Főoldal Kultúra Könyv/Zene/Film A pókok leigázzák a Földet
A pókok leigázzák a Földet PDF Nyomtat Email
2017 november 05., vasárnap 20:23

A katasztrófa-, disztópia-regényeknek nagy keletje van, s sok közülük sablonos. Ezekiel Boone Kirajzás című könyvében feszegeti a határokat: horrort is vitt a történetbe, továbbá a cselekmény több helyszínen, párhuzamosan játszódik. Ez a ritmust és viszonylag gördülékenységet ad, élvezetes kikapcsolódássá téve a sorozat első részének olvasását.


FBI ügynököt, tudóst, néhány tengerészgyalogost is nyomon követhetünk, amint rémisztő dolgok, események kezdik felütni a fejüket szerte a világon. Először egy nukleáris bombát dobnak le Kínában. Melyik állam teszi ezt a szörnyűséget? Maga Kína – azt mondják, véletlenül történt. Indiában szokatlan szeizmatikus aktivitást észlelnek. aztán India sötétségbe borul. Néhány ijesztő videó is elkezd terjedni az interneten – valódiságukkal kapcsolatban kétkednek. Egy repülőgép, rajta egy milliárdossal, Minneapolisban belezuhan egy iskolába. Lassan mindenkinek kezd világossá válni, hogy nincs biztonságos pontja a Földnek… Félelmetes, nemde? Pedig a regény alapkoncepciója nem erre épít, illetve nem merül ki ennyiben: a világot húsevő pókok lepik el, hogy visszaszerezzék a több mint ezer éves uralmukat.

A történet egyszerűnek tűnik, de valójában nem az, mert az író gondosan csűri-csavarja a szálakat, hogy azt érezzük, a(z egyik) legrosszabb rémálmunkba csöppentünk. A fókusz nem szűkül le egy-egy országra vagy földrészre, számos más regénnyel ellentétben, ami kifejezetten jó döntés volt, hiszen így érdekfeszítőbb a történet.

Hogy a történéseket nyomon követhessük szerte a világon, az író sok szereplőt vonultat fel, akik közül senkit sem hanyagolt el, mert mindegyikük kidolgozott, árnyalt személyiség. A történetvezetés ehhez szabott: nem időzünk túl sok időt egy-egy szereplőnél, mégsem veszítjük el a fonalat; s miközben küzdenek az invázióval, megvannak a maguk problémái is.

Ezekiel Boone stílusa élvezetes, bár minősége fejezetről fejezetre hullámzik. A befejezés hiányérzetet hagy maga után. Ezektől eltekintve, illetve ezekkel együtt is, a Kirajzás ígéretes kezdete az azonos című sorozatnak.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyi Üdvözlet

Hírdetés

mail.google.com

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások