• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2017. december 15. péntek

Valér ünnepli névnapját.
Holnap Etelka napja lesz.
Főoldal Kultúra Könyv/Zene/Film Le Carré kútfője
Le Carré kútfője PDF Nyomtat Email
2017 augusztus 11., péntek 16:57

John le Carré jó pár évet eltöltött a brit hírszerzésnél, az MI5-ben, majd MI6-ban, és rengeteg kémakcióban részt vett.

Az élet elsodorta az írás felé: első műve, az Ébresztő a halottaknak 1961-ben jelent meg – nem sejtve még ekkor, hogy ez sorsfordító lesz számára: harmadik regénye, a Kém, aki bejött a hidegről megjelenésével felkerült a bestsellerlistára, s ezzel visszavonulás mellett döntött, hogy teljes idejét az írásnak szentelhesse. Összesen 21 könyvet írt, melyek többsége fikció; ebből tízet mozivászonra adaptáltak, és számosból tévés produkció is készült.

Korának legjobb kémregényírójává vált, aki által nemcsak megismerhetjük a harcmezőkön szolgálók gondolkodásmódját, hanem lehetőségünk nyílik nagyon is „felnőttes” elmélkedésre a két- vagy többértelmű morális kérdésekről – amely a kémmunka része, illetve velejárója. Le Carré hősei minden nehézség ellenére a jó dolgot próbálják választani és tenni egy rossz világban.

A legfrissebb a Galambok alagútja, amely egyben az egyetlen memoárja. Ezúttal lazán összefüggő, rövid történetekkel lepte meg a rajongókat, valamint extraként három forgatókönyvet is írt. Ezek egy része (magyarázó) kiegészítés néhány regényéhez: megtudhatjuk, honnan szerzett inspirációt a helyszínekhez, kikről mintázta karaktereit; míg más részük a családjával való viszonyáról vagy a hírszerzésnél töltött éveiről szól.

Ennek köszönhetően nemcsak az írót ismerhetjük meg közelebbről, hanem képet kaphatunk a korabeli politikai, kulturális és társadalmi viszonyokról, helyzetről, fontos és jól ismert személyekkel – bukott kémekkel, politikusokkal, hollywoodi rendezőkkel – együtt. Minderről humorral számol be, ami szabályosan megeleveníti a múltat, élvezetessé teszi az olvasást. Le Carré mellőzi a hízelgést és szépítést, a lehető legnagyobb fokú korrektségre és hitelességre törekedve.

Nem kell ismerni, olvasni le Carré regényeit ahhoz, hogy élvezhessük – és értékelhessük – a Galambok alagútját; a mű önmagában is érdekes és szórakoztató kikapcsolódást nyújt. A rajongóknak hab a tortán vagy amolyan ráadás, hiszen úgymond betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé. Akiknek pedig még nem volt dolguk az író egy művével sem, vagy otthonosan mozognak az elmúlt fél évszázad kémbotrányaiban és a kiemelt hírekben, azok könnyen kedvet kaphatnak.blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyi Üdvözlet

Hírdetés

mail.google.com
33 650x488

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

A hét kérdése

Ön szerint a közpénz felhasználásáról van-e joga minden megkötés nélkül beszámolni a sajtónak?
 

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások