• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. június 20. szerda

Rafael ünnepli névnapját.
Holnap Alajos napja lesz.
Főoldal Kultúra Könyv/Zene/Film Tégla a pszichiátrián
Tégla a pszichiátrián PDF Nyomtat Email
2017 április 10., hétfő 06:35

Lars Kepler, skandináv író könyveit a félelmetes, hátborzongató szavakkal lehet jellemezni – nincs ez másképp A bosszúálló esetében sem. A Jooana Linnáról szóló sorozat negyedik része igazán látványosra sikeredett.

Ehhez persze nemcsak a történet, hanem a főhős is hozzájárul: képességei, készségei akár a svájci bicska: ejtőernyős kiképzésben részesült, és pisztolyokkal, késekkel vívott közelharcra trenírozták. Mindemellett gyorsan kapcsol, azaz a változó helyzeteket kihasználja, és egyben leleményes is. Mindezeknek pályája során nagy hasznát is vette.

Azonban egy férfitől tart, mégpedig Jurek Waltertől, aki jelenleg pszichiátriai kezelés alatt áll. A sorozatgyilkos elrabolt áldozatait élve temette el. Aközben érték tetten és kapták el, amikor egy két éve eltűnt nőt újra eltemetett. A bírósági tárgyalás végén Walter megfenyegette Linna és partnere, Mendel családját. Mendelnél a fenyegetés valóra is vált: felesége és két kisfia eltűnése után öngyilkosságot követett el.

A bosszúálló Walter egyik áldozatának elmenekülésével kezdődik. A 13 évvel ezelőtt eltűntnek nyilvánított Mikael Kohler-Frostta egy vasúti hídon találnak rá, soványan, alultápláltan és legionárius betegséggel. Nem emlékszik, hol tartották fogva, de arra igen, hogy testvére, Feliciát még mindig fogva tartja a tettes. Linna él a gyanúperrel, hogy Walter áll mindez mögött, és hogy tudja, hol van Felicia. A hatóság úgy dönt, hogy beépítenek a pszichiátria betegei közé egy képzett ügynököt, aki megpróbálja felkelteni, magára vonni Walter figyelmét.

Itt kerül a képbe Saga Bauer, egy szőke, gyönyörű és kiemelkedően jó tárgyalási technikák birtokában lévő nő. Természetesen neki is megvannak a maga démonjai, amelyek gyerekkori megpróbáltatásaiban és anyja halálában rejtőznek. Linna pedig továbbra is egy enigmatikus karakter, de intuitív és kitartó is egyben. Látja a nyomokat, és szeret belelátni a gyilkos fejébe, illetve azzal gondolkodni. Megvannak a saját titkai (mint mindenki másnak általában), amelyek az előző három könyvben kerültek felszínre. Ezt a cselekményszálat bontja ki hatásosan az író A bosszúállóban.

A regényben a környezet, a cselekmény, a karakterek és a tetteik is felkavaróak. Erőszakból sincs kevés, amely csak felvezeti, előkészíti azt, hogy valami történni fog, de nem tudni, mikor, fokozatosan keltve ezzel a feszültséget az olvasóban. Az író hozzáértéssel ragadja meg a rémálmok és alattomosan beárnyékolja azokkal a nappalokat.

A bosszúálló a legjobbak közé tartozik a skandináv noirok között: egy modern, rémálomszerű történet keretében egy hősies és intuitív rendőrrel, egy szorongással teli fiatal nővel és egy szörnyeteg bűnözővel állunk szemben. Lars Kepler rövid fejezetekből építi fel a regényt, ami felgyorsítja a narratíva tempóját, és a váratlan befejezés csak még tovább növeli a Joona Linnát körülvevő titkot.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások