• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. július 16. hétfő

Valter ünnepli névnapját.
Holnap Endre, Elek napja lesz.
Főoldal Kultúra Jegyzet Húsvéti emlékek
Húsvéti emlékek PDF Nyomtat Email
2018 március 30., péntek 20:53

Ébresztő, húsvét reggelén. Nagybátyám szódavizet spriccel a dunna alá, amiért Nagymamám szidja, mint a bokrot, mert elázik, s összeáll a pehely. – Jaj, fiam, hogy neked felnőtt korodra sem jön meg az eszed! – hangzik a szokásos mondat évről – évre.


Édesapám finom kölniből hint egy keveset a hajunkra, sok a sógornő, a rokon, akiket kötelező ilyenkor meglocsolni.Nekik is jár a finom illatból. Nagyapám viszont egy pohár tiszta vízzel köszönt bennünket.
Nagyikám főzi már a tojást, a füstölt tarját, - no persze ez nem abból a kucuból van, amely tegnap került terítékre - szeleteli a sonkát, a kolbászt, s küldi drága Nagyapámat a teraszra, hogy reszelje a friss tormát. Még a friss levegőn is kicsordul a könnye az erős fűszernövénytől.

Kiteszi az asztalra a nagy tálalótálakat,amelyekre szépen sorban fölkerül a friss saláta, rá a sonka, tarja szeletek, a tojás, s végül a karikára vágott kolbász. Díszíti még némi retek, friss zöldhagyma a guszta tálakat. Tegnap megsült a mákos és diós beigli, a házi Eszterházi torta, amelyet Nagyi diótortának nevez. Édesanyám megteríti az ünnepi asztalt, mert azt még Nagyanyám is elismeri, hogy neki van a legjobb ízlése, szépérzéke. Középre barka kerül egy szép vázában, amelyet csak ünnepkor veszünk elő. Édesapám fát aprít, s tesz a tűzre, mert bizony hűvösek még a nappalok is. A ház férfinépe mozdul, s elindul, hogy egy lány se maradjon ki a locsolásból.
Nálunk már tegnap elkészültek a locsolkodóknak szánt tojások, amelyet hagyma levével színeztük, s mintaként egy-egy petrezselyemlevél került rájuk. Ezt puha-pihe szalmával bélelt kosárkába raktuk, amiből majd kínálhatjuk a gyereksereget. Pénzt adni nem volt szokás. Jöhetnek a locsolkodók, délelőtt a kicsik, dél körül a szomszédok, s délután a rokonok, akiket nem csak a finom falatok, hanem a jóféle borocska, s a kedves marasztalás is ott tart estig, amikor is nótázásba csap az ünneplés. A tálak kiürültek, a férfiak jókedvűen hazaérkeztek…
Hiányoznak ezek a gyermekkori húsvétok, s persze hiányoznak a Nagyszüleim, Szüleim, akiknek ezeket a varázslatos, szeretettel teli ünnepeket köszönhetem.
Sorakozom a bevásárlóközpont végeláthatatlan tömegében, nézem a megrakott kosarakat, az emberek türelmetlenek, lökdösődnek, mintha háborúra készülnének, s nem csupán egy négy napos ünnepre, elém villannak ezek a régi képek, amelyek melegséggel töltik meg a szívemet, s arra gondolok, hogy mi marad meg mindebből mára a családoknál? Mit tudunk megőrizni, átadni gyermekeinknek, unokáinknak?


Azzal kívánok minden kedves olvasónknak szép ünnepet, hogy töltsék együtt nyugalomban, békében, politikamentesen ezt a pár napot!

Orosz B. Erika

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások