Turistaszálló volt Miskolc közepén
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 21. hétfő

Máté ünnepli névnapját.
Holnap Móric napja lesz.
Főoldal Kultúra Mozaik Turistaszálló volt Miskolc közepén
Turistaszálló volt Miskolc közepén PDF Nyomtat Email
2020 szeptember 01., kedd 20:02

Valamikor az Avas jóval kevésbé volt beépítve, mint most, még egy turistaszálló is elfért az oldalában.

Az 1920-as évek végén még sok időbe telt, míg Budapestről vagy az ország más városaiból el lehetett vonatozni Miskolcra. Így, azoknak, akik a Bükk-hegység keleti felét és Miskoctapolcát kívánták felkeresni, jól jött, hogy szinte a város központjában, az Avas-domb oldalában 1928-ban megnyílt a Magyar Turista Egyesület Miskolci Bükk Osztálya által épített turistaszálló. Az épületben 2 nagyobb teremben és három darab négy ágyas szobában tudták a vendégeket elhelyezni, összesen 65 fekvőhelyen. Az étkezési és a fürdési lehetőség is biztosított volt, míg az árak jóval alatta maradtak a szállodai vagy más kereskedelmi szálláshelyekéhez képest. Az épületbe, úgy, mint akkoriban az ország legtöbb turistaházába, magáért a belépésért is fizetni kellett, az egyesület és a vele viszonossági alapon álló szervezetek tagjainak 10 fillért, míg mindenki másnak 20 fillért. A szállásdíjnál is az egyesület tagjai és a viszonossági alapon állók kedvezményt kaptak, amely 80 fillértől 1,20 pengőig terjedt, míg mások két pengőért tölthettek el egy éjszakát. A gondnoktól szinte egész nap lehetett hideg és meleg ételeket rendelni.

A turistaszállóhoz tartozó gyümölcsös szerpentin útján vagy az Avasra vezető pincesorok bármelyikén lehetett felérni a gyönyörűen parkosított és rózsalugasokkal díszített Avas-tetőre. Az 1930-as évek elején ide tervezték a Rákócziról elnevezendő kilátótornyot is. Az Avas tetején délnyugatra vezető sétaúton pár perc alatt volt elérhető a Khüne pihenő. Khüne Adolf miskolci turista emlékére emelték a cementből öntött díszes kőpadot, aki egyik kezdeményezője volt a Bükk-hegyég turisztikai feltárásának, és ő vezette egy ideig a Miskolci Bükk Egyletet is.

Az Avas andezit-tufája kiválóan alkalmas volt barlanglakások és borospincék kimélyítésére. Azonban ez két, egymástól lényegesen eltérő életmódnak nyújtott terepet, míg a Darnyi völgyben a romák és más szegény emberek kényszerű barlanglakásokban éltek, addig a pincesorokon számos nyilvános borozó és vendéglő várta a betérőket. Errefelé még hajnalban is szólt a cigányzene és a nóta.

Tudomásunk szerint az avasi turistaszálló 1941-ben leégett.

A mellékelt képeket Dr. Lux Kálmán készítette 1930 körül.

Kertész Z István


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások