Hogyan épít közösséget a rádió?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. október 1. csütörtök

Malvin ünnepli névnapját.
Holnap Petra napja lesz.
Főoldal Kultúra Mozaik Hogyan épít közösséget a rádió?
Hogyan épít közösséget a rádió? PDF Nyomtat Email
2020 augusztus 10., hétfő 15:33

Napjainkban az internet térhódításának köszönhetően az emberek fizikailag egyre inkább eltávolodnak egymástól. Az online tér sokakat szinte “beszippant”, így fordulhat elő egyre gyakrabban az a szomorú jelenség, amikor egy együtt vacsorázó asztaltársaság tagjai beszélgetés helyett a mobiljukba mélyednek.


A lakóhelyi közösségek szerepe is egyre inkább csökken. Míg húsz évvel ezelőtt, ha valaki például szerelőt keresett, akkor körbekérdezett a szomszédok között, ma pedig egyszerűen csak beüti a keresőbe, és pillanatok alatt rengeteg találatot kap. De vajon jó-e ez az irány, és mit lehet tenni, hogy megmaradjanak az értékes emberi kapcsolatok?


Közösség a rádióval


A rádiózás valaha az információszerzés első számú forrása volt, és a megjelenése idején forradalminak számított. Gondoljunk csak bele: a nyomtatott sajtó minimum egy nap késéssel tudta csak lehozni az aktuális híreket, melyeket viszont a rádióban szinte azonnal be tudtak jelenteni.


A rádiózás hajnalán még sokaknak nem volt készüléke, aki viszont rendelkezett vele, az valószínűleg megosztotta az aktualitásokat a szomszédaival, közeli ismerőseivel. Ez már alapvetően is egyfajta közösségépítés volt, hiszen az emberek összegyűltek, és megbeszélhették egymás között a rádióban hallottakat. Telefon és internet híján pedig ezt csak személyesen tudták megtenni.


Bár napjainkban már nem okoz gondot pár pillanat alatt kapcsolatba lépni a bolygó túlsó felén élő embertársainkkal, azonban a szűkebb környezetünkben lévőket sem érdemes elhanyagolni.


A rádió, amely aktív része a mindennapoknak


A Szolnok, Karcag és Tiszakécske környékén lakóknak bizonyára nem ismeretlen az Aktív Rádió, mely a térség leghallgatottabb adója. Az 1995-ben indult csatorna eleinte csak 12 és 20 óra között sugárzott, 1999-ben azonban egy sikeres pályázatot követően átállt a 24 órás műsorszolgáltatásra.


Az Online Rádió weboldalán is hallgatható csatornán reggel 6 órától egészen este 20-22 óráig élő műsorokat sugároznak, melyek közt gyakori a helyi híreket és információkat közvetítő híradó. Emellett játékokkal és magazinműsorokkal is jelentkeznek, melyekkel ugyancsak a környéken élőket szeretnék megszólítani, közelebb hozni egymáshoz.


A rádió nem hazudtolja meg nevét, hiszen aktív tagja a helyi közösségi életnek. A csatorna munkatársai részt vesznek a környékbeli rendezvények lebonyolításában, illetve a legtöbb megyeszékhelyen zajló, közéleti eseményről élőben közvetítenek, ezáltal buzdítva a lakosságot arra, hogy aktív részese legyen a térség életének.


A műsorvezetők mind tapasztalt rádiósok, melynek köszönhetően a csatorna a térség legnépszerűbb adója, ezáltal több díjjal is büszkélkedhetnek. A változatos zenei kínálatnak köszönhetően a legtöbb korosztály ízlését kiszolgálják, a helyi értékekre és történésekre való fókuszálás pedig segít abban, hogy egy aktív, támogató közösséget építsenek./X/

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások